BALCAROVÁ, Pavlína a Michal BENEŠ. Metodologie měření a hodnocení makroekonomické konkurenceschopnosti. Brno: CVKSČE, ESF MU, 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metodologie měření a hodnocení makroekonomické konkurenceschopnosti
Název anglicky Methodology of measurement and valuation of macroeconomic competitiveness
Autoři BALCAROVÁ, Pavlína a Michal BENEŠ.
Vydání Brno, 2006.
Nakladatel CVKSČE, ESF MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Účelové publikace
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky competitiveness;economic policy
Štítky competitiveness, economic policy
Změnil Změnila: Ing. Naďa Voráčová, učo 62883. Změněno: 21. 5. 2009 09:55.
Anotace
Tématem předkládané práce je měření a hodnocení makroekonomické konkurenceschopnosti. K tomu je nejprve nutné mít tento poměrně vágní termín nějak definovaný. Existuje celá řada indikátorů, které slouží k měření a hodnocení konkurenceschopnosti. V této práci představujeme nejprve indikátory vývoje cen a nákladů, z nich pak především jednotkové pracovní náklady a reálný měnový kurz. Další část je zaměřena na ukazatele obchodní výkonnosti, a to jak kvantitativní tak kvalitativní. Kromě statického pohledu je zde představena také metoda popisu vývoje konkurenceschopnosti v delším časovém období, tzv. shift-share analysis. Závěrečná kapitola pak seznamuje s některými kompozitními indikátory, které bývají součástí ročenek konkurenceschopnosti.
Anotace anglicky
This paper focuses on measurement and evaluation of macroeconomic competitiveness. It is therefore necessary first to define this vague buzzword. There are plenty of indicators aimed at measuring and evaluating competitiveness. This article presents a couple of them. Price and costs variables are introduced first, especially unit labour costs and real exchange rate. The next part describes indicators of trade performance, both quantitative and qualitative. Apart from the static point of view, we focus on a long-term development of competitiveness by applying shift-share analysis. The last chapter presents some composite indicators which are the part of the famous competitiveness yearbooks.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 07:08