VYBÍRAL, Zbyněk. Psychologické pojetí psychoterapie (Zastavení nad dílem Klause Graweho). Československá psychologie. 2006, roč. 50, č. 4, s. 382-392. ISSN 0009-062X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Psychologické pojetí psychoterapie (Zastavení nad dílem Klause Graweho)
Název česky PSYCHOLOGICKÉ POJETÍ PSYCHOTERAPIE (ZASTAVENÍ NAD DÍLEM KLAUSE GRAWEHO)
Název anglicky Psychological conception of psychotherapy (Rethinking the work of Klaus Grawe)
Autoři VYBÍRAL, Zbyněk (203 Česká republika, garant).
Vydání Československá psychologie, 2006, 0009-062X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.279
Kód RIV RIV/00216224:14230/06:00017122
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
UT WoS 000240651900008
Klíčová slova anglicky psychotherapy; research;common factors; personality of therapist
Štítky common factors, personality of therapist, psychotherapy, research
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Zbyněk Vybíral, Ph.D., učo 56065. Změněno: 16. 6. 2009 12:58.
Anotace
Vydání knihy Psychological Therapy od švýcarského profesora psychologie Klause Graweho vyzývá k novému zamyšlení nad zkoumáním účinnosti psychoterapie. Na efekty psychoterapie je možné dívat se medicínsko-terapeuticky, ale také z pohledu vědecké psychologie. Kniha, zkomponovaná jako fiktivní trialog, který spolu vedou praktik – terapeut, akademický psycholog a výzkumník, je od 90. let minulého století vlivným textem v německé jazykové oblasti Evropy (pod shodným názvem: Psychologische Therapie). Diskusní text vychází z nedávného anglického vydání knihy a seznamuje čtenáře jak s Graweho dílem a přístupem k psychoterapii, tak s některými dalšími výzkumy potvrzující účinnost psychoterapie. Na české scéně se dosud vědnímu a výzkumnému zkoumání a obhajobě psychoterapie nevěnovala dostatečná pozornost.
Anotace anglicky
The article provides the commentary on Klaus Grawe's recently published book Psychological Therapy (Hogrefe & Huber, 2004). In this review the book is welcomed as one of the important summary of the psychological perspectives in psychotherapy. The particular emphasis that author points out in the review are some issues, e.g. available research evidences known from the past decades of research, question what works in psychotherapy and some outcome results and approaches in research now. The personality of the therapist, his/her personal and communicative attributes, or e.g. the sudden gains in the therapy and the research of the process are mentioned, too. The aim of the article is to introduce a complex thinking that has been established by Grawe's Swiss group and to rethink the importance of complexity of psychotherapy in the Czech psychology today. The work recently closed by Grawe's death remains the one of the most scientific approaches to psychotherapy and a psychological model of psychotherapy. The impact of his contribution is welcomed as a challenge for Czech psychologists and psychotherapists.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 08:55