BINEK, Jan. Analýza finančních možností obcí jako předpoklad pro efektivní finanční řízení obce. In Management územní samosprávy s důrazem na využití nástrojů zvyšování příjmů a snižování výdajů rozpočtů územních samosprávných celků. Brno: Masarykova univerzita, 2006, s. 15-23. ISBN 80-210-3957-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza finančních možností obcí jako předpoklad pro efektivní finanční řízení obce
Název anglicky Analysis of financial possibilities of municipalities as prerequisite of efficient financial management
Autoři BINEK, Jan.
Vydání Brno, Management územní samosprávy s důrazem na využití nástrojů zvyšování příjmů a snižování výdajů rozpočtů územních samosprávných celků, od s. 15-23, 9 s. 2006.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 80-210-3957-4
Klíčová slova anglicky municipality; financial analyse; financial management; benchmarking; comparision
Štítky Benchmarking, comparision, financial analyse, financial management, municipality
Změnil Změnil: Ing. Jan Binek, Ph.D., učo 40511. Změněno: 16. 10. 2006 17:41.
Anotace
Základním předpokladem pro efektivní finanční řízení obce je analýza stávajících finančních toků v rozpočtu obce. Tento příspěvek se zabývá tím, jak k této analýze přistupovat, a vymezením bariér, které omezují objektivní hodnocení finančního hospodaření obcí. Předložený příspěvek by měl přispět k uvědomění si možných kroků k zefektivnění finančního hospodaření a zároveň naznačit možné přístupy k nalezení koncepčního řešení financování obcí. Jako jeden z významných nástrojů zkvalitňování finančního řízení obce je uváděn benchmarking a jsou zde naznačeny způsoby jeho aplikace v obcích. Na základě konkrétních ukazatelů je ukázána možnost identifikace nejen vnitřních souvislostí hospodaření obcí, ale pozornost je věnována i prostorovým aspektům.
Anotace anglicky
The basic prerequisite for efficient financial management of municipalities is analyse financial flows in municipality budget. This paper deals with any analyses approaches and defines barriers which limits objective valuation of municipality financial management. The paper should contribute to identifikation any steps to more efficient financial management and to finding of cenceptional solutions. One of financial management instruments is benchmarking. Ways of its application are outlined. On the base of specific indicators it is exposed identification of internal contests and also territorial aspects.
Návaznosti
WB-29-04, projekt VaVNázev: Venkovský prostor a jeho oživení - specifické místní zdroje a možnosti jejich využití a specifické místní problémy a možnosti jejich řešení - aplikace v regionu NUTS 2 Jihovýchod
VytisknoutZobrazeno: 19. 7. 2024 09:25