JŮVA, Vladimír. Trenér v normativní koncepci pedagogiky sportu. In Sborník prací Fakulty sportovních studií. Brno: Masarykova univerzita. s. 49-65. ISBN 80-210-4136-6. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Trenér v normativní koncepci pedagogiky sportu
Název česky Trenér v normativní koncepci pedagogiky sportu
Název anglicky The Coach in the Normative Conception of Sport Pedagogy
Autoři JŮVA, Vladimír (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Sborník prací Fakulty sportovních studií, od s. 49-65, 17 s. 2006.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/06:00017620
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 80-210-4136-6
Klíčová slova anglicky Sport pedagogy; normative conception of sport pedagogy; sport trainer; coach
Štítky coach, Sport pedagogy, sport trainer
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Vladimír Jůva, CSc., učo 1058. Změněno: 23. 2. 2007 14:19.
Anotace
Pedagogika sportu se z hlediska základních vědeckých paradigmat člení především na dvě oblasti – na empirickou a normativní. Uvedené dělení se odráží mj. v odlišném pohledu na problematiku trenérství. Z hlediska vzrůstajícího tlaku na maximální sportovní výkon se jeví jako efektivní sociální výzkum úspěšných trenérů a jejich aktivit, tzn. empirická (výzkumná) orientace pedagogiky sportu. Z hlediska širších humanizačních aspektů a především v souvislosti s reakcí na prohlubující se negativní jevy ve vrcholovém sportu sílí význam normativní pedagogiky sportu, která v trenérské práci zvláště zdůrazňuje pedagogickou odpovědnost, směřování k „dobrému životu“ a rozvoj prosociálního chování.
Anotace anglicky
Sport pedagogy from the point of view of elementary scientific paradigms can be divided above all into two areas – empirical and normative. The given classification is reflected apart from other aspects in a different view on the issue of coaching. In terms of increasing pressure on maximum sports performance what seems effective is social research of successful coaches and their activities, i.e. empirical (research) orientation of sport pedagogy. In terms of broader humanization aspects and primarily in connection with a reaction to intensifying negative phenomena in top sport the significance of normative sport pedagogy is rising, emphasising in coaching mainly responsibility of educators, striving for the “good life” and the development of prosocial behaviour.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 13:45