KUNC, Josef. Historie a současnost průmyslové výroby na Moravě - regionální aspekt ekologického ohrožení krajiny. Národohospodářský obzor. Brno: ESF MU Brno, 2006, roč. 2006, č. 3, s. 42-49. ISSN 1213-2446.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Historie a současnost průmyslové výroby na Moravě - regionální aspekt ekologického ohrožení krajiny
Název anglicky History and Present of Industrial Production in Moravia - Regional Aspect of Natural Hazard of Country
Autoři KUNC, Josef (203 Česká republika, garant).
Vydání Národohospodářský obzor, Brno, ESF MU Brno, 2006, 1213-2446.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/06:00018156
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky Industry; Moravia; Ecology; Hazard
Štítky Ecology, hazard, industry, Moravia
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Josef Kunc, Ph.D., učo 18338. Změněno: 5. 1. 2007 14:09.
Anotace
Průmyslová výroba má na Moravě dlouholetou historii a tradici. Původní koncentrace manufakturní a později tovární výroby se etablovaly zejména v moravsko/slezsko – pruském příhraničí a v Brně a okolí. S rozvojem těžby uhlí a primárně navazujících výrob (zejména hutnické a kovozpracující) zaznamenalo prudký rozvoj průmyslu především Ostravsko, což byla ovšem do určité míry výjimka, protože těžiště průmyslové výroby se v průběhu 19. století přesunulo (také vlivem rozvíjející se železniční dopravy) do vnitrozemí do nově vznikajících průmyslových center. Nejvýznamnější změny v krajině a ohrožení její ekologické stability však přišly až s mohutnou koncentrací výroby po roce 1945. Cílem příspěvku je, v souvislosti s historicky podmíněným rozmístěním průmyslové výrobě v moravských regionech, poukázat na některé současné aspekty koncentrace průmyslu v návaznosti na reálná rizika ohrožení krajiny a životního prostředí.
Anotace anglicky
Industrial production in Moravia has a long history and tradition. Original concentration of manufactoral and factory production was based particularly in Moravian/Silesian – Prussian borderland and in Brno and its surroundings. Together with coal mining development and related production (metallurgy and metal works) the Ostrava region experienced intensive development, which was an exception to a certain extent, since centre of industrial development relocated during the 19th century (thanks to developing railway infrastructure) inland into newly established industrial centres. The most important landscape changes and threat to its ecological stability was caused by massive concentration of production after 1945. The aim of contribution is to present some contemporary aspects of industrial concentration in relation to landscape and natural hazards with respect to historically conditioned industrial locations in Moravian regions.
Návaznosti
MSM0021622418, záměrNázev: DYNAMICKÁ GEOVIZUALIZACE V KRIZOVÉM MANAGEMENTU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Dynamická geovizualizace v krizovém managementu
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 02:40