STANĚK, Karel, Lucie FRIEDMANNOVÁ a Jitka KUČEROVÁ. Využití ontologií v kontextové kartografii. In Česká geografie v evropském prostoru - XXI. Sjezd ČGS. 2006. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, PřF, 2006, s. 845-849. ISBN 978-80-7040-986-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití ontologií v kontextové kartografii
Název česky Využití ontologií v kontextové kartografii
Název anglicky Usage of Ontologies in a Contextual Cartography
Autoři STANĚK, Karel (203 Česká republika, garant), Lucie FRIEDMANNOVÁ (203 Česká republika) a Jitka KUČEROVÁ (203 Česká republika).
Vydání 2006. vyd. České Budějovice, Česká geografie v evropském prostoru - XXI. Sjezd ČGS, od s. 845-849, 5 s. 2006.
Nakladatel Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, PřF
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00018227
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7040-986-2
Klíčová slova anglicky ontology; context cartography; hydrosphere; crisis management
Štítky context cartography, crisis management, hydrosphere, ontology
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Friedmannová, Ph.D., učo 80. Změněno: 18. 10. 2007 15:08.
Anotace
Vzhledem k současným trendům vizualizace v kartografii je žádoucí přizpůsobit kartografickou reprezentací jednotlivým uživatelům. Čitelnost mapy je determinována zkušenostmi a zvyklostmi. Uživatelé podle svého specifického odborného (případně zcela laického) zaměření pracují s různým modelem reality a mapa by měla reflektovat tuto skutečnost. Na druhé straně existuje výrazná snaha o interoperabilitu (v daném kontextu o výměnu informací o území prostřednictvím map, která zahrnuje kombinaci geodat z různých zdrojů a jejich čitelnou reprezentaci). Cílem tedy je umožnit práci nad jednou geodatabází uživatelům nejen s různým vzděláním a různými zájmy, ale i s různým pohledem na řešený problém prostřednictvím kontextové kartografické vizualizace. Pro definici obsahu mapy v závislosti na kontextu je vhodné použít formalizovaný a flexibilní prostředek popisující jak jevy tak i vazby mezi nimi. Takovým prostředkem mohou být nástroje pro tvorbu ontologií. V kartografickém kontextu je tvorba ontologií navázána na tvorbu individuálních symbolových sad. Jako příklad užití ontologie je použita kontextová vizualizace hydrosféry pro krizové řízení.
Anotace anglicky
In light of contemporary trends in cartographic visualization is advisable to adapt cartographic representation to a user. Map readability is determined by skills and traditions. Depending on users professional orientation, the model of reality, which he is working with, is changing. A map should have reflects this fact. On the other hand there is strong effort for interoperability - possibility to exchange information through maps. The goal is to enable work above one geo-database to diverse users with not only different interests, but also with different views on solved problem by way of the context cartographic visualization. Essential predisposition is ability to translate categories from one users view to the other. To enable such translation is necessary to define types of users and describe their realities. Such a description of user reality is in information science context called ontology. For translation between ontologies are composed thesauri. Uniqueness of using ontologies in cartography is creation of individual symbol sets. These sets can be distinct even in case of description of the same ontology. That happens, for example, if view of users in one category is divided by national traditions. As an example for ontology usage in cartographic visualization is used context visualization of hydrosphere from crisis management view.
Návaznosti
MSM0021622418, záměrNázev: DYNAMICKÁ GEOVIZUALIZACE V KRIZOVÉM MANAGEMENTU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Dynamická geovizualizace v krizovém managementu
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 05:52