PAZOURKOVÁ, Marie, Josef TOMANDL, Petr BRHEL, Lucie PROKOPOVÁ a Jana SKŘIČKOVÁ. Naše zkušenosti s onemocněním dýchacího ústrojí u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praktický Lékař. 2006, roč. 86, č. 10, s. 583-585. ISSN 0032-6739.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Naše zkušenosti s onemocněním dýchacího ústrojí u pacientů s idiopatickými střevními záněty
Název česky Naše zkušenosti s onemocněním dýchacího ústrojí u pacientů s idiopatickými střevními záněty
Název anglicky Our experience with pulmonary symptoms in patients with inflammatory bowel diseases
Autoři PAZOURKOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant), Josef TOMANDL (203 Česká republika), Petr BRHEL (203 Česká republika), Lucie PROKOPOVÁ (203 Česká republika) a Jana SKŘIČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Praktický Lékař, 2006, 0032-6739.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/06:00031838
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky idiopathic intestinal inflammations; inflammatory bowel disease; Crohn's disease; ulcerative colitis; extraintestinal manifestation; pulmonary symptoms; bronchitis; bronchiectasis
Štítky bronchiectasis, bronchitis, Crohn's disease, extraintestinal manifestation, idiopathic intestinal inflammations, inflammatory bowel disease, pulmonary symptoms, ulcerative colitis
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D., učo 47. Změněno: 9. 1. 2008 22:38.
Anotace
Extraintestinální manifestace idiopatických střevních zánětů (IBD) představují soubor od příznaků až po samostatné chorobné jednotky, které pronikají z gastroenterologie do dalších interních oborů. Ve studii byly diferencovány respirační choroby vyskytující se u IBD. Shodují se se zkušenostmi v literatuře, že výskyt onemocnění dýchacího ústrojí jako komplikací u IBD není vysoký. V práci je hodnocen podíl multifaktori- álních rizikových faktorů. Na konkrétním příkladu onemocnění IBD zkomplikovaném po 12 letech chronickou obstrukční nemocí bronchopulmonální (CHOPN) se autoři zamýšlejí nad etiopatogenezí, diagnostikou a úskalím zařazení do kategorie systémového nebo přidruženého onemocnění. Doporučuje se koordinovat diagnostiku a léčbu s příslušnými odborníky pneumology a gastroenterology. Včasnou detekce sekundárních respiračních onemocnění u IBD je možno zajistit pravidelným sledováním pacienta, vyšetřením plicních funkcí a včasným vyšetřením HRCT hrudníku.
Anotace anglicky
Extraintestinal manifestations of idiopathic inflammatory bowel disease (IBD) represent a set of symptoms to a separate pathological entity, which penetrate from gastroenterology to other internal medicine. In the study were differentiated respiratory disease occurring in IBD. They agree with the experience in the literature that the incidence of respiratory disease as a complication in IBD is not high. The work is evaluated by the proportion multifaktori-álních risk factors.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 01:07