HELEŠIC, Jan. Ekologie malých a středních toků v povodích České republiky. In Sborník příspěvků 14. konference České limnologické společnosti a Slovenskej limnologickej spoločnosti. 2006. ISBN 80-239-7257-X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ekologie malých a středních toků v povodích České republiky
Název anglicky Ecology of small and intermediate stream of the Czech republic catchmanets
Autoři HELEŠIC, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sborník příspěvků 14. konference České limnologické společnosti a Slovenskej limnologickej spoločnosti, 2006.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00018685
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-239-7257-X
Klíčová slova anglicky Ecology of streams; monitoring; Czech Republic
Štítky Czech Republic, Ecology of streams, Monitoring
Změnil Změnil: doc. RNDr. Jan Helešic, Ph.D., učo 580. Změněno: 10. 3. 2011 10:45.
Anotace
Výzkum malých a středních toku je hlavní náplní našeho pracoviště Laboratoře biologie tekoucích vod. Směřování k tomuto typu toků vyplynulo se zjištění, že v těchto typech ještě nacházíme původní resp. málo ovlivněné úseky. Jak vyplynulo s řešení projektů EU AQEM a STAR a projektů PERLA aj. i v těchto typech toků začíná být velký problém nalezení neovlivněného úseku, který by zcela vyhovoval podmínkám pro referenční profily. Vytipovali jsme si několik úseků toků v povodí Moravy (Loučka – H. Loučky až Skryje, Hadůvka – Drahonín, Rokytná – Rokytná, Dyje – Podhradí a Vranov, Bečva – Osek n. Bečvou). Na těchto úsecích provádíme komplexní výzkum, tak abychom mohli provádět srovnání s jinými toky v jiných povodích v Evropě s cílem nalezení společných obecných ekologických vlastností a procesů a také k nalezení odlišností a to jak environmentálních charakteristikách, složení společenstev, tak ve vlastnostech společenstev a populací. V rámci dlouhodobého řešení se zabýváme charakteristikou hyporealu a složením hyporeosu, habitatovou preferencí druhů (populací) a společenstev (taxocenoz), životními cykly a potravou bezobratlých, především hmyzu. První výsledky se týkají např. rozdílnosti utváření hyporealu v alpských tocích a tocích hercynika, kde byly zjištěny zcela jiné charakteristiky propustnosti a hloubky zvodnělé vrstvy a tím tloušťky vrstvy s významnými počty druhů a celkovou početnosti (v alpských tocích do hloubky až 70 cm a více, v našich tocích do hloubky 40 cm a méně. Významný rozdíl je také ve vytváření ( rychlost a časová stálost) a rozmanitosti mesohabitatů a složení společenstev. Vše směřuje k vysvětlení procesů podle teorie habitat templet concept a dle teorií dynamické mozaiky (patch dynamic concept) a hnízdovitosti (nestedness). Z praktického hlediska pak jde o stanovení vlastností (traits) populací a společenstev na masohabitatech a v různých typech toků a využití těchto informací pro bioindikaci.
Anotace anglicky
Summary of longtime research - ecology of small and middle streams. Complex research has been provided in stream in the Morava River Catchment. The main goals of research is: understanding of main ecological and biological proceses.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 20:04