BENÍŠEK, Martin, Tereza ŠÍDLOVÁ a Klára HILSCHEROVÁ. Aktivita dioxinového typu u modelových směsí polycyklických aromatických uhlovodíků. In Študentská vedecká konferencia, 1.zväzok, biologická a environmentálna sekcia. Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislavě, 2007, s. 252-254. ISBN 978-80-88870-64-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aktivita dioxinového typu u modelových směsí polycyklických aromatických uhlovodíků
Název česky Aktivita dioxinového typu u modelových směsí polycyklických aromatických uhlovodíků
Název anglicky Dioxin-like activity of defined mixtures of polycyclic aromatic hydrocarbons
Autoři BENÍŠEK, Martin (203 Česká republika), Tereza ŠÍDLOVÁ (203 Česká republika) a Klára HILSCHEROVÁ (203 Česká republika, garant).
Vydání Bratislava, Študentská vedecká konferencia, 1.zväzok, biologická a environmentálna sekcia, od s. 252-254, 3 s. 2007.
Nakladatel Univerzita Komenského v Bratislavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/07:00020346
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-88870-64-7
Klíčová slova anglicky dioxin-like activity; PAHs; mixtures
Štítky dioxin-like activity, MIXTURES, PaHs
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D., učo 15473. Změněno: 30. 6. 2008 10:07.
Anotace
Většina toxikologických studií se v současnosti zaměřuje pouze na efekty jednotlivých chemických látek, v přírodě jsou však organismy většinou vystaveny komplexním environmentálním směsím. Jednotlivé látky ve směsi mohou působit buď zcela nezávisle, nebo stejným způsobem a vytvářet tak aditivní, antagonistické nebo synergistické účinky. Celá řada environmentálních směsí obsahuje množství látek, které aktivují arylhydrokarbonový receptor (AhR). Mezi tyto látky patří především polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs), polychlorované dioxiny, dibenzofurany nebo polychlorované bifenyly [1]. Mezi nepříznivé efekty spojené s aktivací Ah receptoru patří například imunotoxicita, vývojová a reprodukční toxicita, nebo karcinogenita [2]. V této studii jsme se zaměřili na zjištění vlivu směsí na aktivaci AhR, která byla stanovena na buněčné linii H4IIE.luc. Jedná se o moderní in vitro test využívající transgenních buněk krysího hepatomu, do jejichž DNA byl vložen gen pro tvorbu luciferázy. Tento gen je aktivován po navázání ligandu (toxikantu) na AhR (receptor pro dioxinově aktivní látky). Pro studii byly vybrány látky ze skupiny PAHs, které patří mezi významné a široce rozšířené environmentální kontaminanty a vyskytují se ve většině komplexních environmentálních směsích. Do prostředí jsou produkovány především nedokonalým spalováním organické hmoty: lesní požáry, sopečná činnost, spalování fosilních paliv, průmysl atd [3]. Kromě aktivace AhR (aktivita dioxinového typu) působí řada z nich také jako xenoestrogeny, antiestrogeny [4] nebo antiandrogeny [5]. Na základě současných poznatků o vlastnostech jednotlivých PAHs byly vybrány 4 látky (benzo[a]antracen, benzo[a]pyren, fluoranten a dibenzo[a,h]antracen). Tyto vybrané PAHs byly následně vzájemně kombinovány v binárních směsích a účinky těchto směsí na aktivaci AhR byly srovnány s účinky jednotlivých látek.
Anotace anglicky
This study presents dioxin-like activities of defined mixtures of polycyclic aromatic hydrocarbons
Návaznosti
GP525/05/P160, projekt VaVNázev: In vitro modely pro studium endokrinní disrupce - účinky tradičních a nových typů persistentních organických polutantů
Investor: Grantová agentura ČR, In vitro modely pro studium endokrinní disrupce - účinky tradičních a nových typů persistentních organických polutantů
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 23:16