Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky
MANDELOVÁ, Lucie a Jiří TOTUŠEK. Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky. Výživa a potraviny. Praha, 2007, roč. 62, č. 3, s. 63-65. ISSN 1211-846X. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
|
Základní údaje | |
---|---|
Originální název | Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky |
Název česky | Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky |
Název anglicky | Cruciferous vegetable and their probably antimutagenicity activity |
Autoři | MANDELOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant) a Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika). |
Vydání | Výživa a potraviny, Praha, 2007, 1211-846X. |
Další údaje | |
---|---|
Originální jazyk | čeština |
Typ výsledku | Článek v odborném periodiku |
Obor | 21101 Food and beverages |
Stát vydavatele | Česká republika |
Utajení | není předmětem státního či obchodního tajemství |
Kód RIV | RIV/00216224:14510/07:00032251 |
Organizační jednotka | Fakulta sportovních studií |
Klíčová slova anglicky | sulforafane; indol3karbinol; broccoli; micronucleus test |
Štítky | broccoli, indol3karbinol, micronucleus test, sulforafane |
Příznaky | Recenzováno |
Změnil | Změnila: Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D., učo 20828. Změněno: 26. 3. 2010 11:32. |
Anotace |
---|
Za použití krátkodobého testu mutagenicity in vivo mikronukleus testu jsem zkoumali inhibici mutagenity IQ a MNU pomocí brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Rovněž jsme zkoumali antiklastogenní aktivitu SFN a I3C, látek obsažených v brukvovité zelenině. Z výsledků se zdá, že brokolicová šťáva ošetřená tlakem a její biologicky aktivní sloučeniny prokazují antimutagenní účinky, které mohou ovlivnit proces karcinogeneze. |
Anotace anglicky |
---|
Using the shortterm mutagenicity test in vivo micronucleus test, we investigated inhibition of mutagenicity of IQ and MNU by influence of broccoli juice treated by high pressure method, 500 MPa for a period of 10 minutes. This technique of treatment suppresses the growth of microorganisms at simultaneous conservation of nutritionally important substances (vitamins, polyphenols, glucosinolates). We also investigated anticlastogenic aktivity of sulforaphane (SFN) and indol3carbinol (I3C). These two substances are found in inactive form (glucosinolates) in cruciferous vegetables Fourteendays application of broccoli juice and threedays application of I3C and SFN led to statistically significant inhibition of mutagenity. It seems, that broccoli juice treated by high pressure and their main biologically active substances show antimutagenic activity which can affect the process of carcinogenesis. |
VytisknoutZobrazeno: 8. 10. 2024 08:27