ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ a Jan JUŘICA. The influence of resveratrol on the activity of hepatic CYP450 isoenzymes in rat. In THE ABSTRACT BOOK, VITAMINS 2007. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2007, s. 191-192. ISBN 978-80-7194-937-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The influence of resveratrol on the activity of hepatic CYP450 isoenzymes in rat
Název česky Vliv resveratrolu na aktivitu jaterních izoenzymů CYP450 u potkanů
Autoři ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ a Jan JUŘICA.
Vydání Pardubice, THE ABSTRACT BOOK, VITAMINS 2007, od s. 191-192, 2 s. 2007.
Nakladatel Univerzita Pardubice
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7194-937-4
Klíčová slova anglicky polyphenols; resveratrol; cytochrome P450; model of isolated perfused rat liver
Štítky cytochrome P450, Polyphenols, resveratrol
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D., učo 167123. Změněno: 12. 1. 2009 15:28.
Anotace
The enzymatic system of cytochrome P 450 (CYP450) is a part of phase I of enzymatic biotransformation. It consists of many isoenzymes characterized by specific substrates and organ sites which are involved for example in hepatic biotransformation of many drugs. Both, the induction and inhibition of specific CYP450 isoenzymes are important in terms of the efficacy or toxicity of drugs that are substrates for this system. Many factors can influence activity of this enzymatic system. Nutrition state, components of diet and exposure to chemical elements belongs to the most important exogenous ones. Resveratrol, a natural occuring polyphenolic compound, is a part of common human diet and has a various protective biological effects. The knowledge of its influence on the activity of CYP450 hepatic isoenzymes is a crucial information for predicting its interactions with other substrates for CYP450 with implementations to toxicology or clinical pharmacology of this substance. Resveratrol was administered to animals dissolved in 30% DMSO/water solution at the dose of 5 mg/kg/day for 10 days. Folowing substances and its metabolites were used as specific markers for determination of CYP450 isoenzymes activity by HPLC methdos: phenacetine (PHEN)/paracetamol (PAR) (1A2), tolbutamide (TOL)/hydroxytolbutamide (HTOL)(2C6). Perfusate samples were withdrawn in the 10th, 30th, 60th, and 120th minute after addition of specific markers. The strong inhibition of CYP2C6 isoenzyme activity by DMSO manifested by zero concentrations of HTOL in perfusion medium in the case of control rats. No HTOL was also found in the resveratrol pretreated rats. The decreasing concentrations of TOL in the perfusate from controls indicates slow metabolization of TOL during the perfusion. Interestingly, concentrations of TOL in the perfusate from livers of resveratrol treated animals were significantly lower in the 30th minute of perfusion and were increasing in the 60th and 120th minute in comparison to the 30th minute. The elevating trend is not characteristic for the concentrations of marker substance and can be explained by the changes in binding capacity for TOL caused by resveratrol. The mechanism of such influence is still unclear. Metabolization of marker substance phenacetine was more extensive in the case of control group animals. This difference was statistically significant only in the 120th minute at the end of the perfusion. This fact corresponds to the results of other authors describing trans-resveratrol as a moderate inhibitor of CYP1A2 or a substrate of this isoenzyme with the same modifying effect caused by competition with marker substances. This results are in opposition to levels of PAR metabolite PHEN. Its levels were elevated faster during perfusion, but this elevation was not statistically significant when compared to the control animals.
Anotace česky
Cytochrom P450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační enzymatické systémy v organismu. Je složen z jednotlivých izoforem charakterizovaných substrátovou specificitou a rozličnou lokalizací v lidském těle.Aktivita tohoto enzymatického systému může být ovlivněna různými faktory. Inhibice nebo indukce cytochromu P450 hraje také důležitou roli při správném dávkování léčiv, protože léčiva mohou být jak substráty tak i látkami měnícími aktivitu CYP450. Resveratrol je přírodní polyfenolická látka, která je běžnou součástí stravy a vykazuje širokou škálu biologických účinků. Znalost vlivu resveratrolu na aktivitu jaterních izoenzymů CYP450 může být podstatná pro predikci interakcí resveratrolu a některých léčiv. Resveratrol byl aplikován potkanům v dávce 5 mg/kg/den rozpuštěný v 30% DMSO po dobu 10 dní. Následující látky byly použity jako specifické markery a jejich metabolity pro stanovení aktivity CYP450 pomocí HPLC metod: fenacetin (FEN)/paracetamol (PAR) (1A2), tolbutamid (TOL)/hydroxytolbutamid (HTOL) (2C6). Vzorky perfuzátu byly odebrány ve 30. 60. a 120. minutě perfuze izolovaných jater. Zjistili jsme silou inhibici aktivity izoenzymu CYP2C6 DMSO, která se projevila nulovými koncentracemi HTOL v perfuzátu i u kontrolní skupiny. Pomalu se snižující koncentrace TOL v perfuzátu naznačují jeho pomalou metabolizaci v průběhu perfuze. V porovnání s kontrolní skupinou byly koncentrace TOL u resveratrolem premedikovaných zvířat signifikantně nižší ve 30. minutě a postupně rostly. Růst koncentrací v průběhu perfuze není typický pro markerové substance a může být vysvětlen pravděpodobně změnami ve vazebné kapacitě orgánu pro danou látku v průběhu perfuze. Metabolizace FEN probíhala intenzivněji u kontrol, což se projevilo statisticky významným rozdílem mezi koncentracemi FEN ve 120. minutě, kdy byla vyšší koncentrace u zvířat resveratrolové skupiny. Tento výsledek je v rozporu s průběhem hladin PAR. Koncentrace PAR byly vyšší u resveratrolové skupiny, ale tento rozdíl nebyl statisticky významný.
Návaznosti
GA525/06/1757, projekt VaVNázev: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
Investor: Grantová agentura ČR, Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 01:53