MITÁŠ, Josef, Jiří NYKODÝM a al ET. Výzkum pohybové aktivity dospělé populace v regionech ČR na příkladu sběru dat v Olomouci. In Sborník příspěvků mezinárodního semináře Pedagogické kinantropologie 28.-30.březen 2007. Ostrava: Pedagogická fakulta Ostravské univerzity. 4 s. ISBN 978-80-7368-304-7. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výzkum pohybové aktivity dospělé populace v regionech ČR na příkladu sběru dat v Olomouci
Název česky Výzkum pohybové aktivity dospělé populace v regionech ČR na příkladu sběru dat v Olomouci
Název anglicky RESEARCH physical activity of adults in the regions of the Czech Republic, for example collection of data in Olomouc
Autoři MITÁŠ, Josef (203 Česká republika), Jiří NYKODÝM (203 Česká republika, garant) a al ET (203 Česká republika).
Vydání Ostrava, Sborník příspěvků mezinárodního semináře Pedagogické kinantropologie 28.-30.březen 2007, 4 s. 2007.
Nakladatel Pedagogická fakulta Ostravské univerzity
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/07:00032415
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-7368-304-7
Klíčová slova česky pohybová aktivita; IPAQ; ActiGraph; trendy v PA
Klíčová slova anglicky physical activity; IPAQ; ActiGraph; trends in PA
Štítky ActiGraph, IPAQ, physical activity, trends in PA
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Jiří Nykodým, Ph.D., učo 1070. Změněno: 1. 4. 2010 10:52.
Anotace
Nadváha a obezita jsou hrozbou pro budoucnost. Faktory, které ovlivňují možnost být pohybově aktivní, je třeba více sledovat a přikládat jim větší váhu. Prostředí v kombinaci s monitoringem pohybové aktivity je možným krokem, jak získávat podklady pro sledování trendů v pohybové aktivitě v různých regionech celé republiky. Metodika vytvořená v Centru kinantropologického výzkumu FTK UP v Olomouci je úspěšně ve stejné podobě používána na všech regionálních pracovištích v ČR. Její úspěch je dán propracovaným systémem práce se studenty, kteří se na celém projektu významnou měrou podílejí jako distributoři výzkumných šetření. Dlouhodobým cílem je vytvoření podkladů pro ministerstva, aby se životním stylem s nekontrolovatelně rostoucí nadváhou a obesitou zabývala. Aplikace těchto menších projektů ukazuje, že plnění důležitých úkolů v rámci připravovaného grantu NIH je možné realizovat v plném rozsahu.
Anotace anglicky
Overweight and obesity are risk factors for future lifestyle in society. Factors that motivate people to be physically active need to be more observed and validated. Environment study and physical activity monitoring are used to effectively gather data on trends in PA in different regions of the Czech Republic. Methods created in the Center for Kinanthropology Research in Olomouc are used in all regional universities across the Czech Republic. Effectiveness of the methods is based on intensive students cooperation in the research as distributors of surveys. The long term goal of the research is to prepare cornerstone data for Ministries of Education and Health so that necessary strategies against increasing overweight and obesity in population could be developed. The application of these smaller projects has verified that the team is ready to meet the requirements of the submitted NIH grant in full range.
Návaznosti
MSM6198959211, záměrNázev: Pluralita kultury a demokracie
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 20:43