LENGEROVÁ, Martina, Zdeněk RÁČIL, Kristýna HRNČÍŘOVÁ, Pavlína VOLFOVÁ, Jana LOCHMANOVÁ, Dana DVOŘÁKOVÁ a Jiří MAYER. Detekce invazivní aspergilózy pomocí PCR a real-time PCR - přednosti a úskalí. Klinická mikrobiologie a infekční lékařství. Praha: Trios spol- s r. o., 2007, roč. 13, č. 5, s. 184-190. ISSN 1211-264X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Detekce invazivní aspergilózy pomocí PCR a real-time PCR - přednosti a úskalí
Název česky Detekce invazivní aspergilózy pomocí PCR a real-time PCR - přednosti a úskalí
Název anglicky Detection of invasive aspergillosis by PCR and real-time PCR--benefits and drawbacks
Autoři LENGEROVÁ, Martina, Zdeněk RÁČIL, Kristýna HRNČÍŘOVÁ, Pavlína VOLFOVÁ, Jana LOCHMANOVÁ, Dana DVOŘÁKOVÁ a Jiří MAYER.
Vydání Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, Praha, Trios spol- s r. o. 2007, 1211-264X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky PCR; real-time PCR; Aspergillus sp.; invasive aspergillosis
Štítky Aspergillus sp., invasive aspergillosis, PCR, real-time PCR
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Martina Lengerová, Ph.D., učo 10815. Změněno: 27. 5. 2008 10:15.
Anotace
Přestože PCR detekce mykotických patogenů v klinických vzorcích se na stránkách odborných časopisů objevuje již více než dvacet let, je použití této metody pro rutinní diagnostiku invazívní aspergilózy stále diskutabilní. A to i přesto, že metody molekulární biologie již našly své stálé místo v mnoha odvětvích moderní mikrobiologie. Genotypování bakteriálních kmenů rezistentních na antibiotika, molekulární epidemiologie, ale i rutinní detekce např. virových infekcí z nejrůznějších klinických materiálů je v dnešní době zcela běžnou praxí. Ve všech těchto oblastech znamenalo zavedení metody PCR diagnostiky zrychlení, zpřesnění a zjednodušení celého procesu. Tento přehledový článek má za cíl ukázat v čem je tedy detekce původců mykotických infekcí jiná a proč se ji dosud nepodařilo zavést do rutinní praxe.
Anotace anglicky
Although PCR detection of mycotic pathogens in clinical samples has been around for almost two decades using of this method for diagnosis of invasive aspergillosis is still controversial. Molecular methods are routinely used in various fields of modern microbiology, e. g. genotyping of bacterial strains resistant to antibiotics, molecular epidemiology or routine detection of some viruses. PCR methods made the diagnostics faster, accurate and more feasible. This review intends to show why molecular diagnostics of invasive mycotic infections is so tricky and highlight the main limiting factors.
Návaznosti
NR8452, projekt VaVNázev: Včasná diagnostika invazivních mykotických infekcí u hematoonkologických nemocných
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 12:30