Detailed Information on Publication Record
2006
Informovanost žáků druhého stupně základní školy o poruchách příjmu potravy
PROCHÁZKOVÁ, LenkaBasic information
Original name
Informovanost žáků druhého stupně základní školy o poruchách příjmu potravy
Name in Czech
Informovanost žáků druhého stupně základní školy o poruchách příjmu potravy
Name (in English)
Food Intake Disorders of Second Grade Pupils at Elementary Schools
Authors
PROCHÁZKOVÁ, Lenka (203 Czech Republic, guarantor)
Edition
Brno, Výchova ke zdraví II. Sborník prací studentů a učitelů katedry rodinné výchovy a výchovy ke zdraví PdF MU, p. 39-50, 12 pp. 2006
Publisher
Masarykova univerzita
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
30000 3. Medical and Health Sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14410/06:00023539
Organization unit
Faculty of Education
ISBN
80-210-4215-X
Keywords in English
Eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; Body mass index; questionnaire; study; prevention;
Tags
Změněno: 10/7/2008 09:11, PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D.
V originále
Hodnotový žebříček rodiny, tlak trhu a konzumních mechanismů, orientace společnosti na úspěch a výkon vytvářejí závažné neurotizující momenty již od útlého věku. Děti by měly být brzy osloveny v okruhu vlastní rodiny a později ve škole nespecifickou prevencí, později (na přechodu z prvního do druhého stupně ZŠ) zaměřenou již specificky na poruchy příjmu potravy a jiné typy sociálních patologií. Výzkumná sonda zjišťovala, jak jsou informováni žáci základních škol o problematice poruch přijmu potravy, poněvadž nerespektování zásad zdravého životního stylu může napáchat značné a někdy i nenapravitelné škody ve vývoji a růstu dětského organismu. Mapování situace bylo prováděno pomocí anonymního nestandardizovaného dotazníkového šetření na vzorku 231 žáků druhého stupně 5 brněnských ZŠ.
In English
Family value ladder, pressure of market and consumption mechanisms, as well as orientation of the society on success and achievment, are the causes of serious neurosis-creating moments since an early childhood. Children should be early addressed in their own family circle and later at school by nonspecific prevention which is afterwards (within the transition from the first to the second grade of the basic school) focused already specifically on food-intake disorder and other types of social pathologies. The research sonde made an inquiry how informed the pupils of basic schools are about questions of food-intake disorder, because unrespecting of priciples of the healthy lifestyle can cause serious, sometimes even irremediable harms in development and growth of childrens organism. Mapping of the situation was carried out with the help of anonymous nonstandardized questionnaire investigation on the sample of 231 second-grade pupils at five basic schools in Brno.
Links
MSM0021622421, plan (intention) |
|