KOMOLÍKOVÁ, Lucie, Adam SVOBODNÍK, Ondřej MÁJEK, Jan DANEŠ, Miroslava SKOVAJSOVÁ a Helena BARTOŇKOVÁ. Stochastické modely efektu screeningových programů v onkologii. In Summer School DATASTAT 06, Proceedings. Brno: Masaryk University, 2007, s. 149-154. ISBN 978-80-210-4493-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stochastické modely efektu screeningových programů v onkologii
Název česky Stochastické modely efektu screeningových programů v onkologii
Autoři KOMOLÍKOVÁ, Lucie, Adam SVOBODNÍK, Ondřej MÁJEK, Jan DANEŠ, Miroslava SKOVAJSOVÁ a Helena BARTOŇKOVÁ.
Vydání Brno, Summer School DATASTAT 06, Proceedings, od s. 149-154, 6 s. 2007.
Nakladatel Masaryk University
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-4493-7
Klíčová slova anglicky breast cancer; screening; Czech Republic; Markov model
Štítky breast cancer, Czech Republic, Markov Model, screening
Změnil Změnila: Ing. Zdeňka Rašková, učo 140529. Změněno: 10. 4. 2012 11:44.
Anotace
Source of the epidemiological data from 1977 is the National Oncological Registry of the Czech Republic. National wide screening programme has started in September 2002. Our aim is to prove the benefit of national wide breast cancer screening programme in the Czech Republic by using Markov chain model. We want to use Markov modelling for solving these problems: Is screening in the Czech Republic effective in reducing mortality? Is our screening programme cost effective? Is it more effective to screen women under age 45? Is it more effective to screen women in the age group 45-74? Is it more appropriate interscreening interval for the population of the Czech Republic?
Anotace česky
V České republice jsou dostupná epidemiologická data vztahující se ke karcinomu prsu od roku 1977 v Národním onkologickém registru. Celonárodní screeningový program byl v ČR zahájen již v roce 2002. Naší snahou je prokázat efektivitu současného screeningového programu použitím modelu založeného na Markovských řetězcích, popřípadě stávající program upravit do vhodnější varianty. Modely založené na Markovských řetězcích chceme použít zejména k zodpovězení následujících otázek: Je screening efektivní z hlediska poklesu mortality ve srovnání se situací, kdy by screeningový program v ČR neexistoval? Je nastavený program výhodný z hlediska nákladů na screeningová vyšetření a léčbu detekovaných karcinomů? Jak by se změnila efektivita screeningového programu z hlediska poklesu mortality a efektivity finančních nákladů při rozšíření věkového intervalu již od 40 let? Jak by se změnila efektivita screeningového programu z hlediska poklesu mortality a efektivity finančních nákladů při prodloužení věkového intervalu až do 74 let? Jaký vliv by mělo na mortalitu a finanční prostředky prodloužení intervalu mezi vyšetřeními na 3 roky?
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 22:19