JEDLIČKOVÁ, Hana. Kožní metastázy. In Chirurgie orgánových metastáz. 1. vyd. Praha: Galén. s. 141-145. určeno odborné veřejnosti. ISBN 978-80-7262-493-5. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kožní metastázy
Název anglicky Skin metastases
Autoři JEDLIČKOVÁ, Hana.
Vydání 1. vyd. Praha, Chirurgie orgánových metastáz, od s. 141-145, 5 s. určeno odborné veřejnosti, 2008.
Nakladatel Galén
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7262-493-5
Klíčová slova anglicky skin;metastatic;disease;melanom;breast cancer
Štítky breast cancer, disease, melanom, metastatic, skin
Změnil Změnila: Danuše Pavlíčková, učo 49204. Změněno: 10. 3. 2009 07:49.
Anotace
Kožní metastázy se zpravidla objevují až v pokročilých stadiích onemocnění. Výskyt odpovídá četnosti výskytu typů zhoubných nádorů v populaci a jejich biologickému chování. U žen jsou na prvním místě nádory prsu, následují melanom, nádory ovaria, orofaciální oblasti a tlustého střeva, u mužů je na prvním místě melanom, následují nádory plic, tlustého střeva a nádory orofaciální oblasti. Kožní metastázy se často objevují v blízkosti primárního nádoru. Nádor může do kůže prorůstat přímo z primárního ložiska nebo do jizev po chirurgickém zákroku. Metastaticky se šíří hematogenní nebo lymfogenní cestou. Vzdálené metastázy jsou vzácnější, častým místem výskytu je kštice.
Anotace anglicky
Skin metastases usually appear in advanced disease. Incidence of skin metastases is related to the frequency of malignant tumour types in population and to their biological behaviour. In women the most common is the breast cancer, followed by melanoma, ovarian tumours, orofacial tumours and colon cancer, in men the first is the melanoma, followed by lung cancer, colon cancer and orofacial tumours. Skin metastases often appear in the vicinity of primary tumour. Tumour can invade the skin per continuitatem from the primary site, or appear in the postoperative scar. Metastatic spreading is hematogenic or lymphogenic. Distant metastases are rarer, frequent site is the scalp.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 10:36