ŽÍDEK, Libor. Srovnání základních makroekonomických ukazatelů vybraných zemí střední a východní Evropy. Brno: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti ČR, 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Srovnání základních makroekonomických ukazatelů vybraných zemí střední a východní Evropy
Název anglicky Comparison of the basic economic indicators in selected countries of the Central and Eastern Europe
Autoři ŽÍDEK, Libor.
Vydání Brno, 2008.
Nakladatel Centrum výzkumu konkurenční schopnosti ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Účelové publikace
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky economic indicators; Central Europe; Eastern Europe; GDP
Štítky Central Europe, Eastern Europe, economic indicators, GDP
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Naďa Voráčová, učo 62883. Změněno: 9. 2. 2009 16:23.
Anotace
Cílem příspěvku je analýza základních makroekonomických ukazatelů vybraných zemí střední a východní Evropy. V rámci working paperu jsme se soustředili na země, jejichž analýza je nutná pro další výstupy CVKS. Z těchto důvodů jsme do analýzy zahrnuli pobaltské země, Slovinsko, Bulharsko a Rumunsku v období 1990-2007. Konkrétně jsme se zaměřili na rozbor vývoje čtyř základních makroekonomických agregátů - ekonomického růstu (včetně analýz ekonomické úrovně a síly), nezaměstnanosti, inflace a vybraných charakteristik vnější rovnováhy (rovnováha běžného účtu a přímých zahraničních investic a objem devizových rezerv). Všechny uvažované země byly na počátku 90. let zasaženy (transformační) recesí, která byla doprovázena nárůstem nezaměstnanosti a vysokou inflací. Situace ve většině zemí se začala zlepšovat ve druhé polovině dekády - ekonomiky se dostaly na před transformační výkonnost, klesla nezaměstnanost a snížilo se tempo růstu cen. Významnou nerovnováhou jsou v současnosti schodky běžného účtu platební bilance.
Anotace anglicky
The main goal of this paper is to analyse the fundamental macro-economic indicators of selected countries of the Central and Eastern Europe. These countries were selected according to the needs of the overall tasks of the CVKS. Due to these criteria the analysis was applied to Bulgaria, Rumania, Estonia, Latvia, Lithuania and Slovenia in the period between 1990 and 2007. We analyse these economies from the point of view of the economic growth, inflation, unemployment and selected indicators of the external relations (current account stability, net inflow of FDI and currency reserves). All of the economies were affected by recession at the beginning of the the 1990s which was accompanied by high inflation and unemployment. The impact of the recession was overcome in the following years. And the overall situation of the economies has been generally improving. Currently, the main source of instability in these economies is constituted by a deficit of the current account.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 13:47