KUKLA, Lubomír, Marie BOUCHALOVÁ a Bohdana REZKOVÁ. Epidemiologie úrazových nehod v brněnském souboru ze studie ELSPAC. Prevence úrazů, otrav a násilí. roč. 3, č. 1, s. 7-19. ISSN 1801-0261. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Epidemiologie úrazových nehod v brněnském souboru ze studie ELSPAC
Název anglicky Epidemiology of accidents with injuries in the Brno group from the study ELSPAC
Autoři KUKLA, Lubomír (203 Česká republika), Marie BOUCHALOVÁ (203 Česká republika) a Bohdana REZKOVÁ (203 Česká republika, garant).
Vydání Prevence úrazů, otrav a násilí, 2007, 1801-0261.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/07:00019245
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky injuries; accidents; prevalence; epidemiology; gender differences; care for injured persons
Štítky accidents, care for injured persons, epidemiology, gender differences, Injuries, prevalence
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Lubomír Kukla, CSc., učo 30125. Změněno: 27. 6. 2008 14:52.
Anotace
Cílem práce je přispět ke studiu úrazové morbidity z hlediska její dosavadní prevalence v souboru brněnských obyvatel-rodičů ze studie ELSPAC. Využita jsou data o nehodách a úrazech ze zdravotní anamnézy zjištěné dotazníkem. Jsou zde zpracovány informace o nehodách při sportu a hrách, při jízdě na kole, při rvačkách, pří pádech, při pohlavních napadeních,v dopravě, o zraněních od rodičů a jiných osob. Srovnání ukazatelů prevalence mezi muži a ženami vypovídá o vyšší úrazovosti mužů a jejich vyšší spotřebě lékařské péče, zejména nemocniční.
Anotace anglicky
Only limited amount of data is available about the prevalence of injuries in the living population. The goal of this paper is to contribute to the study of the accident morbidity from the standpoint of its currently existing prevalence in a sample of inhabitants of Brno - parents from the ELSPAC study. Data on accidents and injuries were recorded from personal health history included in quesrionnaires. Information processed includes data on accidents occuring during sports and games, cycling, brawls, falls, sexual attacks, transport and injuries caused by parents or other persons.A comparison of prevalence parameters between men and women suggests a higher rate of injuries in men and their higher health care consumption, especially in-patient.
Návaznosti
NR8380, projekt VaVNázev: Dítě na prahu dospělosti. Populační studie biologických a psychosociálních faktorů růstu a vývoje 15letých dětí.
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Dítě na prahu dospělosti. Populační studie biologických a psychosociálních faktorů růstu a vývoje 15letých dětí
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 14:26