TYRLÍK, Mojmír, Petr MACEK a Jana STEHLÍKOVÁ. Zdroje důvěry při řešení partnerských konfliktních situací. Československá psychologie : Časopis pro psychologickou teorii a praxi. Praha: Academia, 2008, roč. 52, č. 3, s. 276 - 288. ISSN 0009-062X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zdroje důvěry při řešení partnerských konfliktních situací
Název anglicky Trust informations in partnership communication
Autoři TYRLÍK, Mojmír (203 Česká republika, garant), Petr MACEK (203 Česká republika) a Jana STEHLÍKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Československá psychologie : Časopis pro psychologickou teorii a praxi, Praha, Academia, 2008, 0009-062X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.101
Kód RIV RIV/00216224:14230/08:00024803
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
UT WoS 000258133300006
Klíčová slova anglicky trust conflict communication social norms competence
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Petr Macek, CSc., učo 2270. Změněno: 17. 6. 2009 14:04.
Anotace
Důvěra je v literatuře obvykle chápána jako atribut vztahů mezi lidmi, který je založen na přesvědčení či víře, že druhý bude jednat tak, aby naplnil očekávání partnera. Toto pojetí je odlišováno od pojetí důvěry jako vědomí kompetence druhého ke zvládnutí určitého úkolu a pojetí důvěry jako určitého výchozího vztahového rámce pro utilitární kontrakt mezi partnery (Yamagishi, Yamagishi, 1994). Cílem práce je postihnout různá východiska důvěry v závislosti na situačním a psychologickém kontextu partnerských konfliktních situací. Dvanácti studentům (6 mužům a 6 ženám) bylo prezentováno pět konfliktních partnerských situací. V rozhovoru respondenti uváděli příčiny a důsledky těchto situací. Pomocí obsahové analýzy výpovědí jsme zjišťovali, v jakém kontextu respondent odvozuje důvěru mezi partnery ze sdílených sociálních norem pro vztah, případně kdy je důvěra založena na vzájemné komunikaci potřeb a očekávání partnerů. Respondenti obecně více zdůrazňovali důvěru založenou na komunikaci. Ta je také flexibilnější a umožňuje lepší adaptaci na podmínky vztahu. Na druhé straně, tam, kde uváděli normativní východiska důvěry, zejména u situace postoupení vlastní výhody partnerovi, neposkytnutí sociální opory a neuspokojování potřeb jednoho z partnerů, jsou důsledky normativního pojetí důvěry pro vztah fatální. Konceptualizaci důvěry nelze omezit na očekávání dobré vůle v jednání partnera, a vymezit ji tak vůči očekávání kompetence a utilitární výhodnosti, protože všechny tyto stránky se v běžných životních situacích mohou prolínat.
Anotace anglicky
Trust is usually understood as an aspect of interpersonal relations anchored on an expectation that the second person will behave in an expected way. The concept of trust differs from competency and utilitarian contract between the partners (Yamagishi, Yamagishi, 1994). The study aimed to explore and explain various faces of trust in partnership with respect to different situational and psychological conditions. The sample consist of twelve (6 male and 6 female) university students. They were asked to replay six situations describing various conflicts between partners. The replays were recorded and analyzed. We used content analysis in order to distinguish the trust based on shared social norms from the trust based on mutual communication between partners. Regardless to mutual interdependence of the two forms, the communication based trust seems to fit the flexible conditions better than normative form. Our results support the hypothesis that the psychological concept of trust is related to concept of competence as well as an utilitarian aspect of interpersonal exchange.
Návaznosti
GA406/04/0611, projekt VaVNázev: Důvěra v procesu jednání v interpersonálních situacích
Investor: Grantová agentura ČR, Důvěra v procesu jednání v interpersonálních situacích
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 04:05