KUKUČKA, Petr, Jana KLÁNOVÁ a Ivan HOLOUBEK. LEVELS AND FATE OF PERSISTENT ORGANIC POLLUTANTS IN MOUNTAIN SOILS. Organohalogen Compounds. 2008, roč. 2008, č. 70, s. 125-128. ISSN 1026-4892.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název LEVELS AND FATE OF PERSISTENT ORGANIC POLLUTANTS IN MOUNTAIN SOILS
Název česky Hladiny a osud persistentních organických polutantů v horských půdách
Autoři KUKUČKA, Petr (203 Česká republika, garant), Jana KLÁNOVÁ (203 Česká republika) a Ivan HOLOUBEK (203 Česká republika).
Vydání Organohalogen Compounds, 2008, 1026-4892.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00026356
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky POPs; mountains; soil; fate; monitoring
Štítky fate, Monitoring, mountains, POPs, soil
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Petr Kukučka, Ph.D., učo 63834. Změněno: 8. 4. 2009 15:41.
Anotace
Soil plays an important role in the global fate and distribution of POPs. Detailed soil screening in the Czech Republic as a typical Central European country clearly differentiated between arable, grassland and forest soils, and showed that due to the global atmospheric transport, the mountain ecosystems reach higher contamination levels than those found in urban and industrial regions. For example, polychlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzofurans (PCDDs/Fs) concentrations were 20 times higher in mountain forests than those found in arable and grasslands soils. A high capacity of coniferous needles to scavenge and accumulate atmospheric pollutants from the gas phase, fine particle phase and wet deposition, together with transport to the soil with plant litter is partially responsible for these findings. A high accumulation potential of carbon-rich soils may also be an important factor. Here we present a long-term study where PCDDs/Fs were investigated in the range of mountain soils of various contamination levels over the span of twelve years.
Anotace česky
Půda hraje významnou roli v celosvětovém osudu a distribuci POPs. Z výsledků vzorkování různých typů půd z České republiky vyplynuly rozdíly mezi ornými, lesními a travinnými půdami a také, že díky globálnímu atmosférickému transportu jsou horské půdy kontaminovanější než půdy z městských a průmyslových oblastí. Například koncentrace PCDDs/Fs byly až 20x vyšší v horských půdách než v orných a travinných. Vysoká schopnost jehličí vymývat a akumulovat atmosférické polutanty v plynné fázi, na částicích a z mokré depozice je spolu s transportem do půdy opadem jehličí částečně odpovědná za toto zjištění. Vysoký akumulační potenciál půdy bohaté na organický uhlík může být také důležitým faktorem. Tato studie shrnuje výsledky výzkumu horských půd za období posledních 12 let.
Návaznosti
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 06:42