RŮŽIČKOVÁ, Vladislava, Renata KARPÍŠKOVÁ, Pavla HOLOCHOVÁ, Markéta POSPÍŠILOVÁ, Jiří DOŠKAŘ a Roman PANTŮČEK. Genotype variability of the enterotoxin H-positive Staphylococcus aureus strains isolated from patients and foods in the Czech Republic. In 13th International Symposium on Staphylococci and Staphylococcal Infections. Cairns, Australia: Australian Society for Antimicrobials, 2008, s. 41.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Genotype variability of the enterotoxin H-positive Staphylococcus aureus strains isolated from patients and foods in the Czech Republic
Název česky Genotypová variabilita enterotoxin H-pozitivních kmenů Staphylococcus aureus izolovaných z pacientů a potravin v České republice
Autoři RŮŽIČKOVÁ, Vladislava (203 Česká republika, garant), Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika), Pavla HOLOCHOVÁ (203 Česká republika), Markéta POSPÍŠILOVÁ (203 Česká republika), Jiří DOŠKAŘ (203 Česká republika) a Roman PANTŮČEK (203 Česká republika).
Vydání Cairns, Australia, 13th International Symposium on Staphylococci and Staphylococcal Infections, s. 41-41, 2008.
Nakladatel Australian Society for Antimicrobials
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Austrálie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00026427
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Staphylococcus aureus; enterotoxin H
Štítky enterotoxin H, Staphylococcus aureus
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D., učo 842. Změněno: 31. 10. 2008 15:02.
Anotace
Objective: Staphylococcal enterotoxin H (SEH) is a member of the extracellular toxin family secreted by variety of Staphylococcus aureus strains that were responsible for human disease called Staphylococcal Food Poisoning (SFP). Genetic properties of the 32 SEH-positive S. aureus strains isolated from burned patients and food samples collected in eleven districts of the Czech Republic between 2000 and 2005 were studied. One strain, detected in feta cheese, was implicated in a case of SFP. Methods: Genotyping of strains was performed by PCR detection of the genes for the enterotoxins SEA-SEJ, spa gene polymorphism analysis, PFGE profiling, ERIC2-PCR fingerprinting and prophage carriage. Results: Sixteen of 28 strains carried the seh gene alone. The remaining twelve food-derived isolates harbored the seh gene in combination with other enterotoxin genes, most often the seg and sei genes, followed by the sea, seb, sec and sed genes. Four MRSA strains carried the seh and sec genes and differed from food-derived strains in PFGE, ERIC2-PCR and prophage profiles. Comparison of various genomic profiles resulted in the determination of twenty one genotypes designated from G-1 to G-21. Two new, to date not defined, spa types were identified in one isolate from raw meat and two strains from pizza. Conclusions: Our results show that the SEH-positive S. aureus isolates from patients and foodstuffs did not originate from a single source or a common ancestor.
Anotace česky
neuvedeno
Návaznosti
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 13:49