FILIPI, Vladimír a Vítězslav BŘEZINA. Biologické zkoušky ß- slitin pro implantologii. In Mezinárodní seminář SVC. Brno: Masarykova universita, 2008, s. 76-77. ISBN 978-80-210-4596-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biologické zkoušky ß- slitin pro implantologii
Název česky Biologické zkoušky ß- slitin pro implantologii
Název anglicky Biological tests of B-alloys for implantology
Autoři FILIPI, Vladimír (203 Česká republika) a Vítězslav BŘEZINA (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Mezinárodní seminář SVC, od s. 76-77, 2 s. 2008.
Nakladatel Masarykova universita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/08:00026473
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-4596-5
Klíčová slova anglicky ß-alloy; biological tests; biocompatibility; adhesion
Štítky adhesion, biocompatibility, biological tests, ß-alloy
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: MUDr. Vladimír Filipi, Ph.D., učo 39855. Změněno: 30. 9. 2008 11:37.
Anotace
Cíl práce: Po dobu 12 měsíců jsme ve Stomatologickém výzkumném centru sledovali v laboratorních podmínkách adhezi buněk ke slitinám Ti Ta, Ti Al Fe, Ti Al V, Ti Nb a Ti Mo. Metodika: U každého ze vzorků byla pomocí elektronového mikroskopu porovnána adheze k rychle a pomalu ochlazené slitině. SEM: zpracování buněčného materiálu na testovaných vzorcích ze slitin Ti. Vzorky na terčících 3x8 mm se očistí a vysterilizují v autoklávu, za sterilních podmínek se vloží do kultivačních misek. Testovací buňky, buněčné linie HeLa, kultivační medium: MEM + 5% NCS s přidáním L-Glutaminu a antibiotik s antimykotiky. Závěr: U sledovaných slitin Ti Ta, Ti Al Fe a Ti Al V byla adheze i biokompatibilita srovnatelná s kontrolní skupinou a způsob ochlazení slitiny se ukázal jako nevýznamný. Použití těchto nových slitin v implantologii je v budoucnosti velice slibné, a také proto se další výzkum zdá žádoucí.
Anotace anglicky
Aim of study: For a period of 12 months, in the Research Centre of Stomatology, we had been studying adhesion of cells to alloys of Ti Ta, Ti Al Fe, Ti Al V, Ti Nb, and Ti Mo in laboratory conditions. Material and methods:In each sample, adhesion to both quickly and slowly cooled alloys was compared by means of an electron microscope. SEM: treatment of cellular material on tested ssmples from Ti alloys. Samples on discs of 3x8 mm are cleaned and sterilised in an autoclave, then put into culture dishes under sterile conditions. Test cells: HeLa cell lines, culture medium: MEM + 5% NCS with the addition of L-glutamine and antibiotics with antimycotics. Conclusion: In the alloys of Ti Ta, Ti Al Fe, and Ti Al V studied, both adhesion and biocompatibility were comparable with the control group and the method of alloy cooling proved to be insignificant. The use of these new alloys in implantology seems to be very promising in future, and therefore further research appears desirable. The study is based on a Research Centre of Stomatology project of the Ministry of Education, Youth, and Sports of the Czech Republic, No. 1M0528.
Návaznosti
1M0528, projekt VaVNázev: Stomatologické výzkumné centrum
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Stomatologické výzkumné centrum
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:37