WINKLER, Jiří, Lenka KLIMPLOVÁ a Klára VRBKOVÁ. Proč jsou zaměstnavatelé (ne)spokojení s činností úřadu práce? Sociálne a politické analýzy. Košice: KSV FVS, Univerzita Pavla Jozef Šafárika, 2008, roč. 2008/II, č. 1, s. 39-71. ISSN 1337-5555.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proč jsou zaměstnavatelé (ne)spokojení s činností úřadu práce?
Název anglicky Why Are Employers (Dis)Satisfied with Employment Office's Activities?
Autoři WINKLER, Jiří (203 Česká republika, garant), Lenka KLIMPLOVÁ (203 Česká republika) a Klára VRBKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Sociálne a politické analýzy, Košice, KSV FVS, Univerzita Pavla Jozef Šafárika, 2008, 1337-5555.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/08:00026566
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky Employment office; employers; needs assessment; clients' satisfaction; employment services; employment policy
Štítky clients' satisfaction, employers, Employment office, employment policy, employment services, needs assessment
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Naďa Voráčová, učo 62883. Změněno: 31. 3. 2009 12:44.
Anotace
Stať prezentuje výsledky pilotní případové studie spokojenosti zaměstnavatelských organizací s činností lokálního úřadu práce s cílem odpovědět na otázku, zda jsou důvody spokojenosti či nespokojenosti zaměstnavatelů s činností vybraného lokálního úřadu práce v Jihomoravském kraji České republiky spojeny spíše s institucionálními (především legislativními a administrativními) a strukturálními (především poptávka a nabídka na trhu práce) podmínkami, nebo zda souvisí spíše s programovými činnostmi a výkonem pracovníků daného ÚP. Výsledky studie ukazují, že důvody spíše negativního hodnocení od zaměstnavatelských organizací pravděpodobně nejsou spojeny s programovými nebo personálními nedostatky pracovníků sledovaného úřadu práce, ale souvisí se současným stavem poptávky a nabídky na trhu práce v regionu a s institucionálními pravidly a podmínkami uplatňovanými v systému veřejných služeb zaměstnanosti. Studie se opírá o teoretické koncepty vysvětlující podmínky spolupráce úřadu práce se zaměstnavatelskými organizacemi, mezi než patří především idea vícestupňového vládnutí a koordinační vliv cílů evropské politiky zaměstnanosti, dále koncepce administrativní reformy veřejných služeb zaměstnanosti, v jejímž rámci je zdůrazněn manažerský styl řízení a partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem.
Anotace anglicky
The article presents results of a pilot case study concerning satisfaction of employers with activities of a local employment office. A goal of the study is to answer a question whether reasons of employers' (dis)satisfaction with activities of a chosen local employment office in a "Jihohomoravský" region in the Czech Republic are connected with institutional (legal) and structural (supply and demand in labor market) settings, or are determined by treatment of employment office's staff. The results shows that employers' dissatisfaction with the employment office's activities stem mainly from actual conditions in regional labor market and from institutional settings asserted within a system of public employment services. The study is presented in a theoretical context of institutional conditions for cooperation between employment offices and employers, these institutional conditions include goals of European employment policy, goals of administrative reform of public employment services, managerial style of management within public employment services and partnership between public and private sector.
Návaznosti
2D06009, projekt VaVNázev: Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb. (Akronym: NPVII23001)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:42