FUČÍK, Petr a Beatrice Elena CHROMKOVÁ MANEA. V rozporu, či jednotní? Postoje párů k opatřením prorodinné politiky v ČR. Sociální studia. Brno: Fakulta sociálních studií MU, 2008, roč. 5, č. 2, s. 69-87, 18 s. ISSN 1214-813X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název V rozporu, či jednotní? Postoje párů k opatřením prorodinné politiky v ČR
Název česky V rozporu, či jednotní? Postoje párů k opatřením prorodinné politiky v ČR
Název anglicky Conflicting or unified? Couples response to policy measures related to fertility and family in the Czech Republic
Autoři FUČÍK, Petr (203 Česká republika) a Beatrice Elena CHROMKOVÁ MANEA (642 Rumunsko, garant).
Vydání Sociální studia, Brno, Fakulta sociálních studií MU, 2008, 1214-813X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/08:00025004
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky family; fertility; family policies
Štítky Family, family policies, Fertility
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Petr Fučík, PhD., učo 44497. Změněno: 4. 11. 2008 16:20.
Anotace
Prorodinná opatření sociálního státu jsou nejčastěji orientovaná na rodinu jako celek, aniž by brala v úvahu rozdíly, které mohou existovat mezi oběma partnery, tedy uvnitř rodiny. Prostředky, jež mají ovlivnit fertilitní rozhodnutí a plány v rodině, nepočítají s odlišnými fertilitními preferencemi obou partnerů. Konfliktní teorie D. Voase předpokládá, že mezi muži a ženami v párech mohou existovat významné rozdíly, pokud jde o preferovaný počet dětí v rodině. Naše předchozí analýza, založená na datech z České republiky však ukázala, že mezi partnery existují jen malé rozdíly v preferovaném počtu dětí. Jestliže mezi partnery existuje jen malý rozdíl v preferencích počtu dětí, předpokládáme, že se také nebudou lišit jejich postoje k opatřením státních prorodinných politik. Otázky, které si v naší stati klademe jsou tak následujícící: Potvrdí se předpoklad, že rozdíly v postojích mezi partnery jsou jen nepatrné? Bude jejich proporce podobná rozdílům v preferencích počtu dětí? V našem příspěvku se budeme zabývat porovnáním postojů k různým opatřením podporujícím porodnost - rodičovskou dovolenou, péči o děti, přídavky na děti a další prostředky státních intervencí. K analýze využijeme data z výběrového šetření Manželství práce, rodina, realizovaného v listopadu 2005 v České republice. Věkově specifický reprezentativní vzorek zahrnuje ženy ve věku 20 40 let a jejich partnery. K dispozici jsou kvantitativní data z 838 rozhovorů, jež byly vedeny odděleně, ale identicky s oběma partnery v domácnosti.
Anotace anglicky
Welfare regime and policy measures related to family are mostly designed and addressed to the family as a whole without taking in consideration the differences which might exist within the family (between partners) with regard to policy measures taken by the state through which fertility decisions and family plans are influenced. Voass theory of conflicting preferences assumes that there are differences between men and women with regard to the preferred number of children a couple has. Our previous analysis based on Czech data shows that there are small differences in preferences between partners. We argued that if differences in preferences between partners exist with regard to the number of children a couple has/wants, variation between partners response to the state family policies designed to affect family will also emerge. This contribution addresses the differences or similarities in couples response to different policy measures by comparing the responses given by partners with respect to a subset of public "family policies" that facilitate fertility, parental leave, child care, child allowances and other family related measures. The present paper makes use of data offered by the Marriage, Family and Work Study carried out in November 2005 in the Czech Republic. National sample includes people aged 20 to 40, both men and women with some age variations between men and women. Both man and woman were interviewed in those households where the interviewers found a couple living in cohabitation or marriage. The sample is national representative for the population aged 20 to 40. Paired data on sixteen measures of public policy measures are presented and used to construct composite measure of policy packages design to support family and fertility in the Czech Republic.
Návaznosti
GA403/05/0800, projekt VaVNázev: Rodina, práce a reprodukční strategie aneb preferenční teorie v ČR
Investor: Grantová agentura ČR, Rodina, práce a reprodukční strategie aneb preferenční teorie v ČR
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 02:23