RAŠTICOVÁ, Martina a Jan ŠIRŮČEK. The effect of family environment perceived by adolescents on the body image dissatisfaction. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The effect of family environment perceived by adolescents on the body image dissatisfaction
Název česky Vliv adolescenty vnímaného rodinného klimatu na nespokojenost s obrazem vlastního těla
Autoři RAŠTICOVÁ, Martina (203 Česká republika, garant) a Jan ŠIRŮČEK (203 Česká republika).
Vydání 2008.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Audiovizuální tvorba
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/08:00026788
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Adolescence; body image; family environment; parental trust
Štítky adolescence, Body image, family environment, parental trust
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: PhDr. Martina Rašticová, Ph.D., učo 9136. Změněno: 13. 1. 2009 21:54.
Anotace
The presented study examines the effect of parental trust on body image dissatisfaction in the group of 465 of 13 year-old children from the longitudinal study ELSPAC (the European Study of Pregnancy and Childhood). The aim was to examine the influence of parental criticism on body image dissatisfaction when BMI and parental trust are taken into account. Three standardized self-report measures were administered: Parental Style Questionnaire; Body Criticism Scale; The Body Satisfaction Scale. Body Mass Index was calculated as a ratio of weight/height (kg/m2). The findings of this study suggest that body image dissatisfaction is affected by BMI and perceived parental trust. The quality of maternal relationship with adolescents, particularly, the perceived degree of trust and warmth, increases the adolescents satisfaction with his/her body.
Anotace česky
Předkládaná studie zjišťuje vliv rodičovské důvěry percipované adolescentem na jeho nespokojenost s tělem. Data byla získána v rámci longitudinální studie ELSPAC (the European Study of Pregnancy and Childhood) u 465 adolescentů ve věku 13ti let. Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký je vliv rodičovské kritiky na nespokojenost s vlastním tělem, jestliže je zohledněno BMI a rodičovská důvěra. K vyřešení výzkumného cíle byly použity tři standardizované metody: Dotazník rodičovských stylů, Škála kritiky těla a Škála spokojenosti s tělem. Body Mass Index byl vypočítán na základě údajů o tělesné hmotnosti a výšce respondentů. Z výsledků výzkumu je patrné, že nespokojenost s tělem je ovlivňována BMI a vnímanou rodičovskou důvěrou. Kvalita vztahu s matkou, především percipovaná důvěra a vřelost matky významně zvyšuje adolescentovu spokojenost s tělem.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 10:21