FRANTÁL, Bohumil, Josef KUNC, Stanislav CETKOVSKÝ a Petr KUČERA. Rozvoj větrné energetiky a cestovní ruch: hrozba či příležitost? In Sborník příspěvků k Mezinárodnímu roku planety Země. 1. vyd. Brno: ESF MU Brno, 2008, s. 121-129. ISBN 978-80-210-4748-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rozvoj větrné energetiky a cestovní ruch: hrozba či příležitost?
Název česky Rozvoj větrné energetiky a cestovní ruch: hrozba či příležitost?
Název anglicky Wind power development and tourism: threat or opportunity?
Autoři FRANTÁL, Bohumil (203 Česká republika, garant), Josef KUNC (203 Česká republika), Stanislav CETKOVSKÝ (203 Česká republika) a Petr KUČERA (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Brno, Sborník příspěvků k Mezinárodnímu roku planety Země, od s. 121-129, 9 s. 2008.
Nakladatel ESF MU Brno
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/08:00024407
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-4748-8
Klíčová slova anglicky wind power plants; tourism; impacts; case studies; Czech Republic
Štítky case studies, Czech Republic, impacts, tourism, wind power plants
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Josef Kunc, Ph.D., učo 18338. Změněno: 13. 1. 2009 16:02.
Anotace
Většinou evropských států včetně ČR byly ratifikovány plány na postupné zvyšování podílu energetické produkce z obnovitelných zdrojů. Využívání tzv. čisté energie se stalo globální výzvou, která ovšem vzbuzuje značné kontroverze na lokální a regionální úrovni. Fenoménem, který názorově rozděluje českou laickou i odbornou veřejnost zřejmě nejvíce, se staly větrné elektrárny (VTE). Pro realizace projektů jejich výstavby je přitom klíčovou otázka sociální akceptace, jak ze strany residentů, tak i z pohledu jejich politické reprezentace a médií. V posledních dvou či třech letech se staly hlavními argumenty oponentů mj. spekulace o negativním vlivu turbín na cestovní ruch. Cílem tohoto příspěvku je analyzovat, zhodnotit a empiricky ověřit možný vliv výstavby VTE na územní rozvoj cestovního ruchu na příkladu lokalit okolí přehrady Slezská Harta a oblastí v okolí Božího Daru a Kryštofových Hamrů (Krušné hory).
Anotace anglicky
A plan to increase a share of energy production gained from renewable sources has been proclaimed and ratified in most of the European countries including the Czech Republic. The usage of so called clean energy has become a global challenge that raises big controversies on a local and regional level though. Wind turbines turned out to be the most controversial phenomenon for both the scientific and public community. Hereat a social acceptance (community acceptance and political acceptance) is the key question in the planning and realisation process. A potential impacts on landscape character, swirling turbines noise and speculations concerning potential negative impacts on tourism have become the main arguments of opposition in the last two three years. The aim of the paper is to analyze, evaluate and empirically verify a potential impact of the wind power developments on tourism on the example of localities of Slezská Harta (dam lake) and Boží Dar and Kryštofovy Hamry (Ore Mount.).
Návaznosti
KJB700860801, projekt VaVNázev: Využití větrné energie: Hodnocení prostorových vztahů, environmentálních aspektů a sociálních souvislostí pomocí nástrojů GIS
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:12