VOJTEK, Libor, Karel VOSTAL, Andrea VETEŠNÍKOVÁ ŠIMKOVÁ, Lukáš VETEŠNÍK, Karolína LAMKOVÁ a Pavel HYRŠL. Stanovení celkové hladiny IgM u sladkovodních ryb. In Sborník abstraktů Zoologické dny Brno 2009. 2009. ISBN 978-80-87189-03-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stanovení celkové hladiny IgM u sladkovodních ryb
Název česky Stanovení celkové hladiny IgM u sladkovodních ryb
Název anglicky Determination of total IgM level in freshwater fish
Autoři VOJTEK, Libor (203 Česká republika, domácí), Karel VOSTAL (203 Česká republika, domácí), Andrea VETEŠNÍKOVÁ ŠIMKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Lukáš VETEŠNÍK (203 Česká republika), Karolína LAMKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Pavel HYRŠL (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sborník abstraktů Zoologické dny Brno 2009, 2009.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30102 Immunology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00029201
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-87189-03-0
Klíčová slova anglicky fish immunity; IgM; precipitation; Tinca tinca; Cyprinus carpio; Carassius auratus
Štítky Carassius auratus, Cyprinus carpio, fish immunity, IgM, Precipitation, Tinca tinca
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Libor Vojtek, Ph.D., učo 150465. Změněno: 5. 1. 2011 12:26.
Anotace
Imunitní systém ryb je stejně jako imunitní systém obratlovců složen ze specifických a nespecifických složek buněčné a humorální imunity. Hlavní součástí specifické humorální imunity jsou protilátky imunoglobuliny (Ig). Ig se specificky váží na antigen a zpřístupňují jej ostatním složkám imunitního systému. U ryb se na rozdíl od vyšších obratlovců nachází pouze IgM, kdy tetramerní molekula je nejčastěji tvořena 4 monomery spojenými J-řetězcem. Pro stanovení Ig ryb se používá velké množství metod (RIA, FIA, EIA, imunoprecipitace), které jsou složité na přípravu, časově náročné a díky velké spotřebě monoklonálních protilátek drahé (pro některé druhy ryb ani nejsou protilátky dostupné). Srážení síranem zinečnatým (ZnSO4 . 7H2O) je jednoduchá, levná a časově nenáročná metoda, která využívá fyzikálně-chemických vlastností ZnSO4 . 7H2O. Metoda je běžná ve veterinární praxi. ZnSO4 . 7H2O odebírá selektivně imunoglobulinům v roztoku vodu a ty poté z roztoku vypadávají, vzniká sraženina. Metoda je doplněna stanovením bílkovin, kdy se výsledná koncentrace IgM rovná rozdílu mezi bílkovinami obsaženými v celém vzorku a v supernatantu po vysrážení IgM. Pro naše experimenty byla použita plasma kapra obecného (Cyprinus carpio) odebíraná v různých ročních obdobích, lína obecného (Tinca tinca) s různými ploidiemi a karasa stříbřitého (Carassius auratus) s různými ploidiemi včetně kříženců. U kapra obecného byla zjištěna statisticky významná sezónní dynamika hladiny IgM s nejvyššími hodnotami v červnu 20,15 g/l a nejnižšími v srpnu 12,42 g/l. Rovněž byly zaznamenány statisticky významné rozdíly mezi pohlavími, s vyššími průměrnými hodnotami IgM u samic kapra i lína. Diploidní (2n), triploidní (3n) a gynogenní (G) skupiny lína se statisticky neliší, i když G ryby mají průměrně vyšší hladinu IgM než 2n a 3n. 2n a 3n karasi se opět statisticky neliší, i když průměrná hladina IgM 2n je nižší než 3n a kříženců. Tato práce byla podpořena granty GAČR 524/07/0188 a 524/09/P620.
Anotace anglicky
Imunitní systém ryb je stejně jako imunitní systém obratlovců složen ze specifických a nespecifických složek buněčné a humorální imunity. Hlavní součástí specifické humorální imunity jsou protilátky imunoglobuliny (Ig). Ig se specificky váží na antigen a zpřístupňují jej ostatním složkám imunitního systému. U ryb se na rozdíl od vyšších obratlovců nachází pouze IgM, kdy tetramerní molekula je nejčastěji tvořena 4 monomery spojenými J-řetězcem. Pro stanovení Ig ryb se používá velké množství metod (RIA, FIA, EIA, imunoprecipitace), které jsou složité na přípravu, časově náročné a díky velké spotřebě monoklonálních protilátek drahé (pro některé druhy ryb ani nejsou protilátky dostupné). Srážení síranem zinečnatým (ZnSO4 . 7H2O) je jednoduchá, levná a časově nenáročná metoda, která využívá fyzikálněchemických vlastností ZnSO4 . 7H2O. Metoda je běžná ve veterinární praxi. ZnSO4 . 7H2O odebírá selektivně imunoglobulinům v roztoku vodu a ty poté z roztoku vypadávají, vzniká sraženina. Metoda je doplněna stanovením bílkovin, kdy se výsledná koncentrace IgM rovná rozdílu mezi bílkovinami obsaženými v celém vzorku a v supernatantu po vysrážení IgM. Pro naše experimenty byla použita plasma kapra obecného (Cyprinus carpio) odebíraná v různých ročních obdobích, lína obecného (Tinca tinca) s různými ploidiemi a karasa stříbřitého (Carassius auratus) s různými ploidiemi včetně kříženců. U kapra obecného byla zjištěna statisticky významná sezónní dynamika hladiny IgM s nejvyššími hodnotami v červnu 20,15 g/l a nejnižšími v srpnu 12,42 g/l. Rovněž byly zaznamenány statisticky významné rozdíly mezi pohlavími, s vyššími průměrnými hodnotami IgM u samic kapra i lína. Diploidní (2n), triploidní (3n) a gynogenní (G) skupiny lína se statisticky neliší, i když G ryby mají průměrně vyšší hladinu IgM než 2n a 3n. 2n a 3n karasi se opět statisticky neliší, i když průměrná hladina IgM 2n je nižší než 3n a kříženců. Tato práce byla podpořena granty GAČR 524/07/0188 a 524/09/P620.
Návaznosti
GA524/07/0188, projekt VaVNázev: Úloha imunitní investice v kontextu kompromisů: imunoekologické studium vztahů mezi reprodukcí, imunitou a parazitizmem u sladkovodních ryb
Investor: Grantová agentura ČR, Úloha imunitní investice v kontextu kompromisů: imunoekologické studium vztahů mezi reprodukcí, imunitou a parazitizmem u sladkovodních ryb
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 22:18