SLABÝ, Ondřej, Milana ŠACHLOVÁ, Markéta BEDNAŘÍKOVÁ, Pavel FABIAN, Simona VYTOPILOVÁ, Rudolf NENUTIL a Rostislav VYZULA. Souvislost rozložení genové exprese jednotlivých typů somatostatinových receptorů SSTR1-SSTR5 a odpovědi pacientů s neuroendokrinními tumory na léčbu somatostatinovými analogy. In Sborník abstrakt IV. DNY DIAGNOSTICKÉ, PREDIKTIVNÍ A EXPERIMENTÁLNÍ ONKOLOGIE (supplementum časopisu Onkologie). 2008. vyd. Olomouc: Solen s.r.o. s. 20. ISSN 1803-5922. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Souvislost rozložení genové exprese jednotlivých typů somatostatinových receptorů SSTR1-SSTR5 a odpovědi pacientů s neuroendokrinními tumory na léčbu somatostatinovými analogy.
Název anglicky Association of gene expression profiles of somatostatin receptors SSTR1-SSTR5 with clinical response to somatostatin analogs treatment in patients witn neuroendocrine tumors.
Autoři SLABÝ, Ondřej, Milana ŠACHLOVÁ, Markéta BEDNAŘÍKOVÁ, Pavel FABIAN, Simona VYTOPILOVÁ, Rudolf NENUTIL a Rostislav VYZULA.
Vydání 2008. vyd. Olomouc, Sborník abstrakt IV. DNY DIAGNOSTICKÉ, PREDIKTIVNÍ A EXPERIMENTÁLNÍ ONKOLOGIE (supplementum časopisu Onkologie), s. 20-20, 2008.
Nakladatel Solen s.r.o.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1803-5922
Klíčová slova anglicky neuroendocrine tumors; somatostine analogs; prediction; somatostatin receptors
Štítky neuroendocrine tumors, Prediction, somatostatin receptors, somatostine analogs
Změnil Změnil: prof. RNDr. Ondřej Slabý, Ph.D., učo 42891. Změněno: 8. 4. 2010 15:54.
Anotace
Somatostatin je polypeptidový hormon účinkující jako inhibitor hypofyzární, pankreatické a gastrointestinální sekrece. Somatostatinových analog je proto s úspěchem využíváno v klinické praxi k léčbě pacientů s hormonální hypersekrecí spojenou s rozvojem neuroendokrinních tumorů (NET). Účinek somatostatinu a současně i jeho analog (SA) je ovlivněn především typem receptoru, přes který je uskutečňován. Pro somatostin bylo doposud identifikováno pět typů specifických membránových receptorů SSTR1 až SSTR5. Geny pro jednotlivé typy receptorů jsou lokalizovány na různých chromozomech, což naznačuje nejen individuální transkripční kontrolu každého z nich, ale i jejich rozdílnou funkčnost. Recentní práce ukazují, že agonizace každého z těchto receptorů je skutečně spojena s aktivací rozličných signálních drah a rozdílnou buněčnou odpovědí. SSTR2 a SSTR5 jsou zapojeny především do regulace uvolňování somatotropinu, SSTR5 navíc reguluje sekreci inzulinu a glukagonu. Daleko zajímavější je skutečnost, že obsazení SSTR3 a v menší míře SSTR2 specifickým ligandem může vést k indukci apoptózy. Z výše uvedeného lze předpokládat, že rozložení jednotlivých typů somatostatinových receptorů, a to především ve smyslu zvýšené exprese SSTR2 a SSTR3, může vysvětlovat, a před zahájením léčby i predikovat, lepší léčebnou odpověď a dosud biologicky neuspokojivě vysvětlený anti-neoplastický účinek somatostatinových analog u některých pacientů s NET. V naší studii jsme se rozhodli stanovit hladiny mRNA pro všech pět typů somatostatinových receptorů metodou Real-Time PCR na souboru 25 pacientů s NET s vyjádřenou hormonální hyperserkrecí, léčených (n=19 - octreotid; n=6 - lanreotid) a dispenzarizovaných na Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Odpověď byla vyhodnocována po šesti měsících léčby a to jak na úrovni biochemické (pokles nebo stabilizace chromograninu A v séru a 5-HIOK v moči u 80% případů), symptomatické (efekt na vyjádřené symptomy pozorován u 83% případů) tak radiologické - efekt na měřitelné léze (v 48% pozorována objektivní odpověď - SD, PR, CR). Medián terapie analogy činí ke dnešnímu datu 14 měsíců. Výsledky naší studie se zaměřením na vliv rozložení exprese jednotlivých typů somatostatinových receptorů na radiologickou odpověď a parametry přežití pacientů s NET léčených SA budou prezentovány v rámci našeho sdělení. Poděkování: Práce byla podpořena výzkumným záměrem MZ0MOU2005.
Anotace anglicky
Somatostatin is a polypeptide hormone acting as an inhibitor of pituitary, pancreatic and gastrointestinal secretions. Somatostatinových analog is so successfully used in clinical practice for treating patients with hormonal hypersecretion associated with the development of neuroendocrine tumors (NET). Effect of somatostatin and also its analogue (SA) is mainly influenced by the type of receptor through which it is carried out. For somatostin so far identified five types of specific membrane receptors SSTR1 to SSTR5. Genes for different types of receptors are located on different chromosomes, suggesting not only the individual transcriptional control of each of them, but also their different functionality. Recent work has shown that agonizace each of these receptors is indeed associated with activation of different signaling pathways and different cellular responses. SSTR2 and SSTR5 are involved primarily in regulating the release of somatotropin, SSTR5 in addition regulates the secretion of insulin and glucagon. Far more interesting is the fact that the occupation and to a lesser extent SSTR3 SSTR2 a specific ligand can lead to induction of apoptosis. From the foregoing it can be assumed that the distribution of different types somatostatinových receptors, particularly in terms of increased expression of SSTR2 and SSTR3, can explain, and before the start of treatment and predict a better therapeutic response and still unsatisfactorily explained biologicky anti-neoplastic effect somatostatinových u some analog patients with NET. In our study, we decided to determine the mRNA levels for all five types of receptors somatostatinových using Real-Time PCR on a set of 25 patients with NET expressed hyperserkrecí hormone treated (n = 19 - octreotide, n = 6 - lanreotide) and followed up at the Masaryk Memorial Cancer Institute at Brno. Response was evaluated after six months of treatment, both at the biochemical (decrease or stabilization of serum chromogranin A and 5-HIOK in urine in 80% of cases), symptomatic (expressed effect on symptoms observed in 83% of cases) and radiology - in effect measurable lesions (in 48% objective response was observed - SD, PR, CR). Median analogues therapy to date is 14 months. The results of our study focused on the influence of the distribution of expression of different types of receptors on somatostatinových radiological response and survival parameters in patients treated with NET SA will be presented in our communication. Acknowledgements: This work was supported by research plan MZ0MOU2005.
Návaznosti
MZ0MOU2005, záměrNázev: Funkční diagnostika zhoubných nádorů
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 23:47