PIKULA, Jiří, Ondřej ADAMOVSKÝ, Hana BANĎOUCHOVÁ, Klára HILSCHEROVÁ, Jana SEDLÁČKOVÁ, Jiří MACHÁT, Blahoslav MARŠÁLEK a Veronika PAŠKOVÁ. A Japanese quail model of single and combined exposure to cyanotoxins, lead and Newcastle virus. In Abstract book - SETAC Europe 19th Annual Meeting. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název A Japanese quail model of single and combined exposure to cyanotoxins, lead and Newcastle virus
Název česky Křepelka japonská jako modelový organismus použitý pro jednoduchý a kombinovaný experiment s cyanotoxiny, olovem a virem Newcastle
Autoři PIKULA, Jiří, Ondřej ADAMOVSKÝ, Hana BANĎOUCHOVÁ, Klára HILSCHEROVÁ, Jana SEDLÁČKOVÁ, Jiří MACHÁT, Blahoslav MARŠÁLEK a Veronika PAŠKOVÁ.
Vydání Abstract book - SETAC Europe 19th Annual Meeting, 2009.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Švédsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky cyanotoxiny; ptáci; olovo; imunitní odpověď; kombinovaná expozice; mikrocystiny
Klíčová slova anglicky cyanotoxins; birds; lead; immune response; combined exposure; microcystins
Štítky birds, combined exposure, cyanotoxins, immune response, lead, microcystins
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D., učo 15473. Změněno: 27. 4. 2011 12:07.
Anotace
There are reports on avian wildlife mortalities attributed to cyanotoxins. Our recent study with Japanese quail showed no mortality despite significant biochemical, histopathological and subcellular signs of hepatic damage and induction of oxidative stress along with accumulation of mictocyctins. These present study therefore tested the hypothesis that under natural conditions co-exposure to multiple stressors may enhance avian mortality.
Anotace česky
V současné době se diskutuje souvislost masových úhynů volně žijících ptáků v souvislosti s toxiny sinic. Naše studie s křepelkou japonskou ukázala nulovou mortalitu, avšak významné biochemické, histopatologické a subcelulární známky poškození jaterních buněk a indukci oxidativního stresu doprovázenou akumulací mikrocystinů. Tato současná studie se proto zabývá zkoumáním hypotézy, že koexpozice více stresorům (simulace přirozenách podmínek) může zvýšit mortalitu experimentálních jedunců.
Návaznosti
AV0Z60050516, záměrNázev: Struktura, funkce a evoluce biodiversity fotoautotrofních organismů a hub: původ a příčiny jejich proměnlivosti, dynamika populací, společenstev a ekosystémů; využití vybraných výsledků k rozvoji Průhonického parku
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 02:03