FRANTÁL, Bohumil a Josef KUNC. Rozvoj větrné energetiky v ĆR: lokalizační, realizační a percepční aspekty šíření inovace. In BIČÍK, Ivan a Jan KABRDA. Udržitelná krajina: rozika teritoriálních polarizací (7. Česko-slovensko-polské geografické seminárium - Sedlec-Prčice, 1.-5. června 2009, Sborník abstraktů). 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rozvoj větrné energetiky v ĆR: lokalizační, realizační a percepční aspekty šíření inovace
Název anglicky Wind power development in the CR: localization, realization and perceptional aspects of the innovation diffussion.
Autoři FRANTÁL, Bohumil (203 Česká republika, garant, domácí) a Josef KUNC (203 Česká republika, domácí).
Vydání Udržitelná krajina: rozika teritoriálních polarizací (7. Česko-slovensko-polské geografické seminárium - Sedlec-Prčice, 1.-5. června 2009, Sborník abstraktů). 2009.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00028536
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky větrná energie; realizační faktory; survey; sociální akceptance
Klíčová slova anglicky wind power plants; realization factors; survey; social acceptance
Štítky realization factors, social acceptance, survey, wind power plants
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. RNDr. Josef Kunc, Ph.D., učo 18338. Změněno: 29. 1. 2013 13:40.
Anotace
Boom výstavby větrných elektráren (jako efektivní prostředek státy deklarovaného zvyšování podílu energetické produkce z tzv. obnovitelných zdrojů a zároveň objekt podnikatelského zájmu a potenciální zdroj rozvojových investic pro zainteresované obce) se stal během posledních let fenoménem, který v mnoha zemích názorově rozdělil jak odborníky, tak i laickou veřejnost a politickou reprezentaci na všech úrovních (lokální, regionální, národní). Ačkoliv by se mohlo zdát, že prostorové šíření tohoto fenoménu bude determinováno čistě vhodnými klimatickými a fyzicko-geografickými podmínkami území (dostatečný větrný potenciál a absence limitních faktorů z hlediska regulativ výstavby a ochrany přírody a krajiny), tak výzkumy i samotná praxe ukazují, že klíčovými pro realizaci projektů jsou politicko-institucionální faktory a sociální akceptace. Autoři se ve svém příspěvku zaměřují na lokalizační, realizační a zejména percepční aspekty tohoto fenoménu a snaží se dát jeho prostorové rozmístění do souvislosti s dalšími socioekonomickými indikátory.
Anotace anglicky
The aim of this contribution is focused on localization, realization and perception aspects in particular of wind power plant building. For real emplacement are quite significant political-intitutional factors and social acceptation in the Czech Republic as well. Authors try to give spatial position of this phenomenon into connection with others socio-economic indicators.
Návaznosti
GA403/09/0885, projekt VaVNázev: Prostorové modely chování v měnícím se urbánním prostředí z pohledu geografie času
Investor: Grantová agentura ČR, Prostorové modely chování v měnícím se urbánním prostředí z pohledu geografie času
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 06:02