PŘÍHODA, Jiří, Jiří SMOLA a Miroslav KOCH. Stěry radioaktivních nuklidů z kontaminovaných ploch. In Sborník přednášek z XVIII mezinárodního semináře o separační chemii a analýze toxických látek. Lázně Bohdaneč: MV - GŘ HZS ČR, Institut ochrany obyvatelstva, 2009, 11 s.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stěry radioaktivních nuklidů z kontaminovaných ploch
Název česky Stěry radioaktivních nuklidů z kontaminovaných ploch
Název anglicky Smears of radioactive nuclides from contaminated surfaces
Autoři PŘÍHODA, Jiří, Jiří SMOLA a Miroslav KOCH.
Vydání Lázně Bohdaneč, Sborník přednášek z XVIII mezinárodního semináře o separační chemii a analýze toxických látek, 11 s. 2009.
Nakladatel MV - GŘ HZS ČR, Institut ochrany obyvatelstva
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10402 Inorganic and nuclear chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky stěry, výtěry, Medicomp, eluce, radionuklid
Klíčová slova anglicky smear medicomp elution radionuclide
Štítky IK
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Iva Klímová, učo 58563. Změněno: 12. 4. 2012 12:36.
Anotace
Mobilní polní laboratoř PPCHL-AL-2 je prostředkem Armády České republiky, který se používá pro monitorování radiační situace v místech, která byla kontaminována radionuklidy v mírových i válečných podmínkách. V případě kontaminace nebezpečnými radionuklidy je zapotřebí z kontaminovaných ploch odebrat vzorek formou stěru, ev. výtěru, pro další stanovení. Práce se zabývá problematikou stěrů a výtěrů pomocí různých materiálů, metodami eluce radionuklidů a chemickou úpravou výluhu před vlastním radiometrickým stanovením. Mobilní polní laboratoř PPCHL-AL-2 je prostředkem Armády České republiky, který se používá pro monitorování radiační situace v místech, která byla kontaminována radionuklidy v mírových i válečných podmínkách. V případě kontaminace nebezpečnými radionuklidy je zapotřebí z kontaminovaných ploch odebrat vzorek formou stěru, ev. výtěru, pro další stanovení. Práce se zabývá problematikou stěrů a výtěrů pomocí různých materiálů, metodami eluce radionuklidů a chemickou úpravou výluhu před vlastním radiometrickým stanovením.
Anotace anglicky
The Field Mobile Labotatory PPCHL-AL-2 is a Czech Republic Army device used for monitoring of a radiation situation in places that were contaminated by radionuclides. The laboratory serves not only in a war conflict but also for environment monitoring in the case of any kind of radiation event. It is usually necessary to determine not only a radioactive contaminant but also its quantitative characteristics. This work deals with the problemacy of a treatment of smears and swabs, respectively, obtained from surfaces of different kinds in the dependence on a radioactive contaminant, the quality of contaminated surface and the choice of a smearing material.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 08:27