HOFMAN, Jakub a Luděk BLÁHA. Nové přístupy k hodnocení ekotoxicity tuhých odpadů. In XIII. toxikologická konference - Toxicita a biodegradabilita odpadů a látek významných ve vodním prostředí. Vodňany: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech. 5 s. ISSN 0007-389X. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové přístupy k hodnocení ekotoxicity tuhých odpadů
Název anglicky Novel approaches of solid waste ecotoxicity
Autoři HOFMAN, Jakub a Luděk BLÁHA.
Vydání Vodňany, XIII. toxikologická konference - Toxicita a biodegradabilita odpadů a látek významných ve vodním prostředí. 5 s. 2007.
Nakladatel Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISSN 0007-389X
Klíčová slova anglicky waste; ecotoxicity
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D., učo 22745. Změněno: 24. 2. 2010 22:54.
Anotace
Vysoká produkce odpadů představuje výrazný environmentální problém současné Evropy. Pomocí 14 kriterií definovaných ve směrnici 91/689/EEC je vyčleňován odpad nebezpečný. Jedním z kriterií (kriterium H14) je ekotoxicita. Bohužel ve směrnici není definována specifická metoda pro určení ekotoxicity odpadů. Příloha III směrnice uvádí nutnost použití biologických metod v souladu s Přílohou V směrnice 67/548/EEC v souladu s doporučeními OECD. V tomto kontextu vznikla nová norma EN 14735, která definuje biologické metody pro testování ekotoxicity odpadů i jejich výluhů. Popisuje také postupy předcházející provádění ekotoxikologických zkoušek a uvádí podmínky a omezení při použití testů na jednotlivých typech odpadů. Je potřeba navrhnout a validovat baterii testů pro hodnocení ekotoxicity odpadů tak, aby byly reflektovány různé složky ekosystémů a různé trofické úrovně. Navržená baterie testů a postupy z normy EN 14735 byly validovány v letech 2006/2007 v rámci mezinárodního okružního testu, jenž byl koordinován vědci z Německa. Do tohoto okružního testu se zapojilo téměř 60 laboratoří ze 13 států a bylo použito kolem 650 kg každého z testovaných odpadů. Příspěvek informuje o testech, které byly s vzorky odpadů provedeny v laboratořích výzkumného centra RECETOX, a o výsledcích a zkušenostech, které byly získány během tohoto okružního testu.
Anotace anglicky
Novel approaches of solid waste ecotoxicity Novel approaches of solid waste ecotoxicity
Návaznosti
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 30. 3. 2024 06:40