NEČAS, Miroslav a Vladimír VAŠKŮ. Případ psoriatické erythrodermie léčené etanerceptem v kombinaci s acitretinem. Derma. Bratislava: Vydavateĺstvo SPOBAD BRATISLAVA, 2006, VI, č. 3, s. 17-21. ISSN 1335-7360.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Případ psoriatické erythrodermie léčené etanerceptem v kombinaci s acitretinem
Název anglicky The case of psoriatic erythroderma treated with the combination of etanercept and acitretin
Autoři NEČAS, Miroslav a Vladimír VAŠKŮ.
Vydání Derma, Bratislava, Vydavateĺstvo SPOBAD BRATISLAVA, 2006, 1335-7360.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky psoriáza; biologika; etanercept; acitretin
Klíčová slova anglicky psoriasis; biologicals; etanercept; acitretin
Změnil Změnila: Danuše Pavlíčková, učo 49204. Změněno: 4. 3. 2010 14:29.
Anotace
Je popisován případ pacienta s psoriatickou erytrodermií, u kterého pro selhání předcházející systémové léčby (cyklosporin, acitretin, prednison) byl nasazen etanercept v kombinaci s acitretinem. Terapie etanerceptem byla u tohoto pacienta plně indikovaná s navozením plné remise bez nežádoucích účinků. Kombinace s acitretinem byla efektivní a dobře tolerovaná, nicméně v dalším průběhu se ukázalo, že acitretin sám neudrží remisi navozenou etanerceptem. Obecně je možno i na základě tohoto případu říci, že biologika včetně etanerceptu představují léčbu velmi diferentní a účinnou, která umožní dlouhodobější kontrolu závažných forem psoriázy.
Anotace anglicky
The case of a patient with psoriatic erythroderma is described, in whom etanercept and acitretin were introduced because of the failure of previous systemic treatment (cyklosporine, acitretin, prednisone). The therapy with etanercept was fully indicated, bringing the patient into a complete remission without adverse effects. The combination with acitretin was effective and well tolerated but afterwards acitretin alone was not able to keep the disease in remission. Generally this case confirms the fact that the biologic agents including etanercept represent very specific and effective therapy of psoriasis which enables a long term control of severe cases of this disorder. On the other hand this treatment must be long-lasting if not continuous, because after the discontinuation of the treatment psoriasis relapses.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 13:46