KOTÁSEK, Josef. Echoes of the Future Legal Regulation of Consumer Credits in not only Czech law. In Knez, Rozehnalová, Týč a kol. Five Yers of EU Membership Case of Czech Republic and Slovenian Law. 1. vyd. Maribor: University of Maribor, 2009, s. 265-272. Nr. 1. ISBN 961-6399-58-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Echoes of the Future Legal Regulation of Consumer Credits in not only Czech law
Název česky Ozvěny budoucí právní úpravy spotřebitelských úvěru nejen v českém právu
Autoři KOTÁSEK, Josef (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Maribor, Knez, Rozehnalová, Týč a kol. Five Yers of EU Membership Case of Czech Republic and Slovenian Law, od s. 265-272, 8 s. Nr. 1, 2009.
Nakladatel University of Maribor
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Slovinsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/09:00039294
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 961-6399-58-6
Klíčová slova česky spotřebitelské úvěry-hypotéky- cizí a vlastní směnka
Klíčová slova anglicky consumer credits- mortgage-bill of exchange-promissory note
Změnil Změnil: doc. JUDr. Josef Kotásek, Ph.D., učo 1122. Změněno: 10. 3. 2010 16:55.
Anotace
In my paper I give three short remarks on the draft regulation and its European model. The first remark concerns the lack of consumer protection when bills of exchange or checks are used for paying or securing in connection with consumer credit. My second remark deals with the negative definition of consumer credit in the Directive pursuant to which credit agreements which are secured by a mortgage or by another comparable security are not to be considered consumer credits. The Czech lawmakers made this exception considerably narrower by cumulatively requiring meeting a certain purpose of the contract which is basically the purchase of a real property. The third remark then criticizes the stereotypical attitude of Czech lawmakers to choice of sanction for not meeting established requirements of the contract on consumer credit. Public law sanction takes precedence.
Anotace česky
Ve svém příspěvku prezentuji tři krátké poznámky k navrženému zákonu o spotř. úvěrech, resp. její evropské předloze. První poznámka se týká absence ochrany spotřebitele v případě, kdy v souvislosti se spotřebitelským úvěrem používá směnku či šek. Zejména v zemích střední a východní Evropy se to může negativně projevit na míře ochrany spotřebitele. Ve druhé poznámce se zabývám negativní definicí spotřebitelského úvěru ve směrnici, podle které nemají být za spotřebitelské úvěry považovány úvěry zajištěné zástavním právem. Český zákonodárce tuto výjimku podstatně zúžil tím, že kumulativně vyžaduje i naplnění určitého účelu smlouvy, kterým je v zásadě pořízení nemovitosti. Bez ohledu na vhodnost takového zúžení je otázkou, zda bude česká úprava do budoucna v souladu se směrnicí. Třetí poznámka pak kritizuje stereotyp českého zákonodárce při volbě sankcí za nedodržení stanovených náležitostí smlouvy o spotřebitelském úvěru. Přednost dostává veřejnoprávní sankce. Z hlediska spotřebitele se ovšem jako výhodnější jeví soukromoprávní sankce.
Návaznosti
MSM0021622405, záměrNázev: Evropský kontext vývoje českého práva po roce 2004
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Evropský kontext vývoje českého práva pro roce 2004
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 22:29