C 2010

Základy perspektivy sociologie náboženství

LUŽNÝ, Dušan

Základní údaje

Originální název

Základy perspektivy sociologie náboženství

Název anglicky

Basic perspective of sociology of religion

Autoři

Vydání

1. vyd. Praha, Individualizace náboženství a identita. Poznámky k současné sociologii náboženství, od s. 343-347, 5 s. 2010

Nakladatel

Malvern

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

50000 5. Social Sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

ISBN

978-80-86702-69-8

Klíčová slova česky

sociologie náboženství; základy; religionistika

Klíčová slova anglicky

sociology of religion; elements; academic study of religions

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 28. 1. 2013 15:56, Ing. Mgr. Zdeňka Jastrzembská, Ph.D.

Anotace

V originále

Příspěvek pojednává o základním pohledu sociologie náboženství , který je tvořen čtyřmi základními osami: a) dynamika-statika, b) individuální-skupinové, c) lokální-globální, d) biologické-kulturní. Akademické studium náboženství na teoretické a metodologické úrovni v této souvislosti užívá různé koncepty a přístupy, od teorie globalizace po kognitivní přístupy, a zároveň poskytuje příležitost k přehodnocení tradičních sociologických otázek, jako jsou formy náboženské organizace (institucionalizované religiozity), výzkum náboženské socializace a konverze.

Anglicky

The paper discusses the basic perspective of sociology of religion on four basic axes: a) dynamics and statics, b)individual and community, c) local and global, d) biological and cultural. A study of religions, concieved in this way, enables theoretical and methodological use of various concepts and approaches, from the theory of globalization to cognitive approaches,and at the same time it provides the opportunity to reconsider traditional sociological issues, such as the forms of religious organizations (institutionalized religiosity) and the study of religious socialisation and conversion.