Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@inproceedings{888130, author = {Kolářová, Ivana and Čmejrková, Světla and Hoffmannová, Jana and Havlová, Eva}, address = {Praha}, booktitle = {Užívání a prožívání jazyka. K 90. narozeninám Františka Daneše.}, edition = {1}, keywords = {multiverbal form; univerbized form; gastronomy; suffix; ellipse; fuse}, language = {cze}, location = {Praha}, isbn = {978-80-246-1756-5}, pages = {153-157}, publisher = {Univerzita Karlova v Praze - Nakladatelství Karolinum}, title = {Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie}, year = {2010} }
TY - JOUR ID - 888130 AU - Kolářová, Ivana - Čmejrková, Světla - Hoffmannová, Jana - Havlová, Eva PY - 2010 TI - Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie PB - Univerzita Karlova v Praze - Nakladatelství Karolinum CY - Praha SN - 9788024617565 KW - multiverbal form KW - univerbized form KW - gastronomy KW - suffix KW - ellipse KW - fuse N2 - Naše dosavadní výzkumy univerbizátů, tj. jednoslovných výrazů vzniklých z původních sousloví nebo ustálených slovních spojení ukázaly převahu těch, které jsou tvořeny sufixální derivací nad univerbizáty tvořenými desufixací a následnou konverzí nebo elipsou. Tyto tendence se projevily i u univerbizátů z oblasti gastronomie. Nejvíce univerbizátů v gastronomii je tvořeno sufixy -ák a -ka. Většina univerbizátů z oblasti gastronomie patří k výrazům substandardním s různým stupněm expresivity (nejvyšší expresivitu nesou univerbizáty se sufixem -áč a -ák, univerbizáty se sufixem -ka bývají spíše hovorové), za standardní považujeme většinou univerbizáty se sufixy -ec, -ník a univerbizáty vzniklé konverzí nebo elipsou. ER -
KOLÁŘOVÁ, Ivana. Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie. In ČMEJRKOVÁ, Světla, Jana HOFFMANNOVÁ a Eva HAVLOVÁ. \textit{Užívání a prožívání jazyka. K 90. narozeninám Františka Daneše.}. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova v Praze - Nakladatelství Karolinum, 2010, s.~153-157. ISBN~978-80-246-1756-5.
|