PŘIKRYL, Radovan a Tomáš KAŠPÁREK. Hluboká mozková stimulace a její využití v léčbě deprese. Česká a slovenská psychiatrie. Praha: Galén, roč. 106, č. 3, s. 179-182. ISSN 1212-0383. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hluboká mozková stimulace a její využití v léčbě deprese
Název česky Hluboká mozková stimulace a její využití v léčbě deprese
Název anglicky Deep brain stimulation utilization in treatment of depression
Autoři PŘIKRYL, Radovan (203 Česká republika, garant) a Tomáš KAŠPÁREK (203 Česká republika).
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Praha, Galén, 2010, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00044268
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky DBS; deprese; farmakorezistence; hluboká mozková stimulace; léčba
Klíčová slova anglicky DBS; depression; deep brain stimulation; treatment
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. MUDr. Radovan Přikryl, Ph.D., učo 18766. Změněno: 1. 7. 2010 11:14.
Anotace
Hluboká mozková stimulace je založena na principu stimulace příslušných mozkových oblastí prostřednictvím do mozku implantovaných elektrod spojených se stimulátorem, který generuje pulzy elektrického napětí. Hluboká mozková stimulace má mnoho let uplatnění zejména v léčbě Parkinsonovy nemoci, novými indikacemi se jeví být farmakorezistentní deprese. Dosud však nebyla zrealizována žádná dvojitě zaslepená studie, která by ověřila účinnost hluboké mozkové stimulace v akutní léčbě deprese. Hluboká mozková stimulace může představovat léčebnou alternativu pro pacienty s farmakorezistentní depresí, u nichž selhaly dosavadní léčebné postupy včetně jiných neurostimulačních metod. V současnosti se však jedná o metodu zcela experimentální, jejíž účinnost a bezpečnost je třeba ověřit ve studiích s větším počtem pacientů.
Anotace anglicky
Deep brain stimulation is based on the principle of stimulation of respective brain areas through brain-implanted electrodes connected with the stimulator which generates electric voltage pulses. For many years now the deep brain stimulation has been used in the treatment of Parkinson disease and new indications appear to be pharmaco-resistant depressions. However, no double-blind study has been carried out so far to verify effectiveness of deep brain stimulation in the treatment of acute depression. Deep brain stimulation may represent a treatment alternative for patients with pharmaco-resistant depression where existing treatment procedures including other neuro-stimulation methods have so far failed. However, at the moment it is an entirely experimental method whose efficacy and safety need to be verified in studies with a larger number of patients.
Návaznosti
MSM0021622404, záměrNázev: Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 15:30