ŽERAVÍK, Jiří, Karel LACINA, Milan JÍLEK, Jiří VLČEK a Petr SKLÁDAL. Biosensor for determination of carboxylic acids in wines based on the inhibition of sarcosine oxidase. Microchimica Acta. Wien (Austria): Springer, 2010, roč. 170, 3-4, s. 251-256. ISSN 0026-3672.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biosensor for determination of carboxylic acids in wines based on the inhibition of sarcosine oxidase
Autoři ŽERAVÍK, Jiří (203 Česká republika, garant), Karel LACINA (203 Česká republika), Milan JÍLEK (203 Česká republika), Jiří VLČEK (203 Česká republika) a Petr SKLÁDAL (203 Česká republika).
Vydání Microchimica Acta, Wien (Austria), Springer, 2010, 0026-3672.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.578
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00045513
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000281384000006
Klíčová slova česky biosenzor; sarkozinoxidáza; karboxylová kyselina; víno
Klíčová slova anglicky Biosensor; Sarcosine oxidase; Carboxylic acid; Wine;
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Žeravík, Ph.D., učo 7782. Změněno: 25. 11. 2010 13:00.
Anotace
The flow-through amperometric biosensor is presented for determination of carboxylic acids. It is based on two sensor layers that are deposited on a platinum electrode. The inner layer serves to eliminate interferences by limiting diffusion of electrochemically active substances such as ascorbic acid. This layer is electro-polymerized using an equimolar mixture of o-phenylenediamine and resorcinol. The outer layer is prepared by cross-linking the enzyme sarcosine oxidase and bovine serum albumin using glutaraldehyde. The formation of enzymatically produced hydrogen peroxide is monitored at 600 mV vs. an Ag/AgCl reference electrode. The addition of carboxylic acids causes competitive inhibition of the enzyme and a decrease in signal. The assay was optimized for determination of carboxylic acids in wine samples. Following 10-fold dilution, most samples contain 1-10 mM individual carboxylic acids and thus a 5 mM concentration of sarcosine was chosen as being optimal for competition.
Návaznosti
2B08035, projekt VaVNázev: Bioelektronický jazyk pro určení kvality vína. (Akronym: NPVII31002)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Bioelektronický jazyk pro určení kvality vína
VytisknoutZobrazeno: 19. 7. 2024 15:29