WIHODA, Martin. Nostra terra tua est camera. České země v počátcích středovýchodní Evropy. In Proměna středovýchodní Evropy raného a vrcholného středověku. 1. vyd. Brno: Matice moravská pro Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura, 2010, s. 11-33. Země a kultura ve střední Evropě, sv. 14. ISBN 978-80-86488-69-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nostra terra tua est camera. České země v počátcích středovýchodní Evropy
Název anglicky Nostra terra tua est camera. The Czech Lands at the Historical Beginnings of East-Central Europe
Autoři WIHODA, Martin (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Proměna středovýchodní Evropy raného a vrcholného středověku, od s. 11-33, 23 s. Země a kultura ve střední Evropě, sv. 14, 2010.
Nakladatel Matice moravská pro Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/10:00046275
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-86488-69-1
Klíčová slova česky Raný středověk; římská říše; české země
Klíčová slova anglicky Early Middle Ages; Empire (Holy Roman) Empire; Czech lands
Štítky RIV-OK
Změnil Změnila: Mgr. Hana Ambrožová, učo 1759. Změněno: 12. 4. 2011 10:09.
Anotace
Studie na rozboru pramenů dokládá, že právní i mocenský status českých zemí a jejich místo na mapě středovýchodní Evropy byly definovány v raném středověku a že počátky české státnosti sahají až do roku 806, kdy česká knížata uznala svou tributární závislost na franské říši. Zprvu volné břemeno v podobě ročního poplatku postupně přerostlo v politickou závislost na Bavorsku, kterou v roce 929 doplnil přísahou jištěný vztah k saským králům. Karolínský desátek zároveň nutil české velmože k těsnější spolupráci, která ještě před koncem 9. století vynesla do čela země rod Přemyslovců. Pravý stav věcí tak vystihl svatovítský děkan Kosmas, když na počátku 12. století ve své kronice poznamenal, že knížecí Čechy byly vždy císařskou komorou.
Anotace anglicky
On the basis of an analysis of the relevant sources, the article proves that the legal and political status of the Czech lands and their place on the map of East-Central Europe were defined in the early Middle Ages and that the beginnings of the Czech statehood date back to 806, when Bohemian dukes accepted their tributary dependence on the Frankish Empire. The initial free burden in the form of an annual tribute was gradually transformed into political dependence on Bavaria. Moreover, the oath of 929 established a tie to the kings of Saxony. The Carolingian tax required closer cooperation among the Bohemian magnates, which led to the rise of the Premyslids to supreme power in Bohemia before the end of the 9th century. The real situation was properly expressed by Cosmas, dean of St Vitus, who wrote in his chronicle in the early 12th century that ducal Bohemia had always been the imperial treasury.
Návaznosti
MSM0021622426, záměrNázev: Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 03:01