BEDNAŘÍKOVÁ, Dagmar a Ivo KOCÁK. Hand-foot syndrom po podání inhibitorů tyrozinkinázové aktivity. Klinická onkologie. 2010, roč. 23, č. 5, s. 300-305. ISSN 0862-495X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hand-foot syndrom po podání inhibitorů tyrozinkinázové aktivity
Název anglicky Hand- Foot Syndrome after Administration of Tyrosinkinase Inhibitors
Autoři BEDNAŘÍKOVÁ, Dagmar (203 Česká republika, garant) a Ivo KOCÁK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Klinická onkologie, 2010, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00051761
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky cílená léčba; inhibitory tyrozinkinázové aktivity; sorafenib; sunitinib; kůže; toxicita; hand- foot syndrom
Klíčová slova anglicky targeted therapy; tyrosinkinase inhibitor; sorafenib; sunitinib; skin; toxicity; hand- foot syndrome
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 17. 4. 2012 09:38.
Anotace
V současné době se u onkologických pacientů stále častěji setkáváme s kožní toxicitou protinádorových léčiv. K tomuto jevu dochází zejména v souvislosti s nárůstem podávání cílené protinádorové léčby, a to především monoklonálních protilátek a inhibitorů tyrozinkinázové aktivity (TKI) vůči různým receptorům růstových faktorů, které se uplatňují v etiopatogenezi nádorové buňky. Náš článek je zaměřen na syndrom palmoplantární dysestezie, označovaný rovněž jako syndrom dlaní a chodidel (hand- foot skin reaction – HFSR), k jehož vzniku dochází nejčastěji u pacientů léčených TKI sorafenibem a sunitinibem. Rozvinutý HFSR může být pro pacienty výrazně vnímaným nežádoucím účinkem a může vést k ohrožení dávkové intenzity cílené léčby, případně až k ukončení jejího podávání. Přitom správný přístup ze strany onkologa a dermatologa, včetně poučení pacienta, jak lze rozvinutí těžkého stupně HFSR předcházet, může zabezpečit plynulou protinádorovou léčbu a uspokojivou kvalitu života onkologických pacientů.
Anotace anglicky
At present, the dermal toxicity of anti-cancer drugs is ever more apparent in cancer patients. This phenomenon appears, in particular, in relation to the increased administration of targeted anti-cancer treatment, especially of monoclonal antibodies and tyrosinkinase inhibitors (TKI), towards various receptors of growth factors which are applied in the ethiopathogenesis of a tumour cell. Our article focuses on the palmoplantar erythrodysesthesia syndrome, designated also as the hand- foot skin reaction (HFSR), which most frequently occurs in patients treated with TKI sorafenib and sunitinib. Developed HFSR may be a strongly perceived adverse eff ect for patients and may lead to dose intensity reduction in the targeted treatment, or to its interruption if necessary. However, a correct approach from the oncologist and dermatologist, including instructions to be provided to the patient on how to prevent a serious grade of HFSR from being developed, may ensure a smooth anti-cancer treatment and a satisfactory quality of life for cancer patients.
VytisknoutZobrazeno: 4. 9. 2024 01:40