NĚMEC, Jiří. Centralizace německé vědy na Moravě v protektorátu Čechy a Morava: Vznik "Německé společnosti pro vědu a národnostní výzkum na Moravě" (Deutsche Gesellschaft für Wissenschaft und Volkstumsforschung in Mähren). Online. Časopis Matice moravské. Brno: Matice moravská, 2010, roč. 129, č. 1, s. 99-125. ISSN 0323-052X. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Centralizace německé vědy na Moravě v protektorátu Čechy a Morava: Vznik "Německé společnosti pro vědu a národnostní výzkum na Moravě" (Deutsche Gesellschaft für Wissenschaft und Volkstumsforschung in Mähren)
Název česky Centralizace německé vědy na Moravě v protektorátu Čechy a Morava: Vznik "Německé společnosti pro vědu a národnostní výzkum na Moravě" (Deutsche Gesellschaft für Wissenschaft und Volkstumsforschung in Mähren)
Název anglicky The Centralisation of German Science in Moravia in Protectorate Bohemia and Moravia: Formation of "Deutsche Gesellschaft für Wissenschaft und Volkstumsforschung in Mähren"
Autoři NĚMEC, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Časopis Matice moravské, Brno, Matice moravská, 2010, 0323-052X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/10:00049262
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky centralizace; sociální vědy; historiografie; nacionálně socialistická věda; vědecké a kulturní spolky; Protektorát Čechy a Morava; Brno
Klíčová slova anglicky centralization; social sciences; historiography; Nazi science; scientific and cultural societies; Protectorate Bohemia and Moravia; Brno
Štítky RIV-OK
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 30. 4. 2011 20:35.
Anotace
Studie se zabývá úsilím nacistického režimu v protektorátu centralizovat, kontrolovat a řídit činnost vědeckých a kulturních spolky na Moravě. Výsledkem tohoto procesu je vznik brněnské společnosti Deutsche Gesellschaft für Wissenschaft und Volkstumsforschung in Mähren.
Anotace anglicky
A study deals with the effort of Nazi regime in Protectorate to centralize, control and regulate all scientifical and cultural societies in Moravia. As a result of this political process is formation of the Brno society called Deutsche Gesellschaft für Wissenschaft und Volkstumsforschung in Mähren.
Návaznosti
GPP410/10/P232, projekt VaVNázev: Politika historie a paměti v českých zemích v době nacistické okupace
Investor: Grantová agentura ČR, Politika historie a paměti v českých zemích v době nacistické okupace
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 14:34