DENEV, Petko, Milan ČÍŽ, Gabriela AMBROŽOVÁ, Antonín LOJEK, Irina YANAKIEVA a Maria KRATCHANOVA. Solid-phase extraction of berries’ anthocyanins and evaluation of their antioxidative properties. Food Chemistry. England: Elsevier, 2010, roč. 123, s. 1055–1061. ISSN 0308-8146.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Solid-phase extraction of berries’ anthocyanins and evaluation of their antioxidative properties
Název česky Extrakce antocyaninů z plodů na pevné fázi a hodnocení jejich antioxidačních vlastností
Autoři DENEV, Petko, Milan ČÍŽ, Gabriela AMBROŽOVÁ, Antonín LOJEK, Irina YANAKIEVA a Maria KRATCHANOVA.
Vydání Food Chemistry, England, Elsevier, 2010, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.458
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000281010300014
Klíčová slova česky anthokyany; extrakce pevné fáze; extrakty bobulí
Klíčová slova anglicky anthocyanins; solid-phase extraction; berry extracts
Změnil Změnila: Mgr. Gabriela Ambrožová, Ph.D., učo 106838. Změněno: 7. 3. 2011 10:19.
Anotace
Solid-phase extraction (SPE) was used to obtain anthocyanin-rich extracts from five berry species: chokeberry, elderberry, black currant, blackberry and blueberry. The antioxidative properties of the anthocyanin-rich extracts were tested by measuring their oxygen radical absorption capacity (ORAC), hydroxyl radical averting capacity (HORAC), total peroxyl radical trapping antioxidant parameter (TRAP), scavenging of nitric oxide and inhibition of lipid peroxidation.
Anotace česky
K přípravě extraktů z pěti druhů plodů (černých jeřabin, bezinek, černého rybízu, ostružin, borůvek), bohatých na antocyaniny, byla použita extrakce na pevné fázi. Antioxidační vlastnosti extraktů bohatých na antocyaniny byly testovány pomocí metod ORAC (oxygen radical absorption capacity, HORAC (hydroxyl radical averting capacity), TRAP (total peroxyl radical trapping antioxidant parameter), vychytávání oxidu dusnatého a inhibicí lipidové peroxidace.
VytisknoutZobrazeno: 15. 9. 2024 04:16