GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ. Prevalence Listeria monocytogenes ve zrajících sýrech z tržní sítě České republiky. In X. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. 2008, s. 37-39.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prevalence Listeria monocytogenes ve zrajících sýrech z tržní sítě České republiky
Název anglicky Prevalence of Listeria monocytogenes in rippening cheese from retail market in the Czech Republic
Autoři GELBÍČOVÁ, Tereza a Renata KARPÍŠKOVÁ.
Vydání X. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí, od s. 37-39, 2008.
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky sérotypizace, PCR, makrorestrikční analýza, pulzotypy
Klíčová slova anglicky serotyping, PCR, macro-restriction analysis, pulsotypes
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D., učo 115454. Změněno: 26. 3. 2012 12:07.
Anotace anglicky
The aim of this study was to detect and characterise L. monocytogenes in rippening cheese from retail market in the Czech Republic. A total of 142 samples originating from the Czech and foreign producers were tested in the year 2007. The detection and enumeration of L. monocytogenes were performed according to ČSN EN/ISO 11290 - 1, 2. L. monocytogenes isolates were characterised by serotyping using the slide agglutination method and multiplex PCR assay and typing has been performed by restriction analysis using pulsed-field gel electrophoresis (PFGE). L. monocytogenes was detected in 12 samples of czech origin: in 17% (4/24) of smeared cheese samples, 15% (7/48) of blue-veined cheese and 1% (1/70) of cheese with the mould on the surface. All isolates belonged to serotype 1/2a. Using macro-restriction analysis, 3 different pulsotypes have been detected. Although positive L. monocytogenes samples were detected on retail level, none of them exceeded the count of 100 CFU.g-1. Specific pulsotypes have been detected for each of the individual cheese producers.
VytisknoutZobrazeno: 22. 9. 2024 21:51