LAZAROVÁ, Bohumíra, Miroslava ČAPKOVÁ, Miloslava SVOBODOVÁ a Naděžda KUBÍČKOVÁ. Psychodiagnostické nástroje v práci školních psychologů. In Psychologická diagnostika dětí a dospívajících. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Psychodiagnostické nástroje v práci školních psychologů
Název česky Psychodiagnostické nástroje v práci školních psychologů
Název anglicky Psychodiagnostic tools in school psychologists´ practice
Autoři LAZAROVÁ, Bohumíra (203 Česká republika, garant, domácí), Miroslava ČAPKOVÁ (203 Česká republika), Miloslava SVOBODOVÁ (203 Česká republika) a Naděžda KUBÍČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Psychologická diagnostika dětí a dospívajících, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00052741
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky školní psychologie; psychodiagnostika
Klíčová slova anglicky school psychology; diagnostics
Štítky rivok
Změnil Změnila: doc. PhDr. Bohumíra Lazarová, Ph.D., učo 2201. Změněno: 20. 7. 2011 09:32.
Anotace
Školní psychologie je v České republice relativně nově rozvíjenou disciplínou a relevantních údajů o práci a zkušenostech školních psychologů zatím není mnoho. V souvislosti se snahami o vymezování náplně práce školních psychologů se diskutuje o širokém záběru práce a někteří autoři zdůrazňují přesun od diagnostiky žáků k práci s učiteli a celým systémem. Cílem příspěvku je prezentovat některé teoretické a empirické poznatky vztahující se k práci školních psychologů v České republice. Autorky přitom čerpají mj. také ze zkušeností, které získaly jako metodičky školních psychologů v rámci projektu Vzdělávání, informace, kariéra - Rozvoj školních poradenských pracovišť. Nabízejí také výsledky spíše subtilního doatzníkového šetření, které provedly mezi školními psychology, s cílem získat přehled o využívání diagnostických nástrojů ve školně psychologické praxi a poznat alespoň dílčím způsobem postoje školních psychologů k diagnostice.
Anotace anglicky
School psychology in the Czech Republic is a relatively new discipline and thus there is not a wealth of relevant data about the practice and experience of school psychologists. In the context of the efforts to define the job of a school psychologist there are ongoing discussions about the scope of work and some authors emphasise the shift from diagnostics of pupils to dealing with teachers and the whole system. The aim of the paper is to present selected theoretical and empirical findings related to the work of school psychologists in the Czech Republic. The authors among others draw on their experience gained as methodologists of school psychologists within the project Education, information, career – The development of school guidance centres. Further, they present results of a rather limited questionnaire investigation carried out among school psychologists aimed to survey the use of diagnostic tools in school psychology practice and identify (to a certain extent) the attitudes of school psychologists to diagnostics.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 07:52