HORÁKOVÁ, Jana. Software/Softwarová studia. In Software/Software Studies sympozium. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Software/Softwarová studia
Název česky Software/Softwarová studia
Název anglicky Software/Software Studies
Autoři HORÁKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Software/Software Studies sympozium, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00054133
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Jack Burnham - software - software studies
Klíčová slova anglicky Jack Burnham - software - software studies
Štítky rivok
Změnil Změnila: doc. Mgr. Jana Horáková, Ph.D., učo 14870. Změněno: 29. 11. 2011 11:38.
Anotace
„[Z]pět k softwaru v podobě kultury.“ Mathew Fuller Mathew Fuller „Abychom pochopili logiku nových médií, musíme se obrátit k počítačové vědě. Právě tam můžeme nalézt nové pojmy, kategorie a operace charakterizující média, jež se stala programovatelná. Od mediálních studií se přesouváme k něčemu, co lze označit jako softwarová studia – od teorie médií k teorii softwaru.“ Lev Manovich Přednáška bude věnována nové humanitní a uměnovědné disciplíně - softwarová studia – jako důsledku současné situace médií, která je teoretiky označována jako postmediální věk. Výzva k formování nové disciplíny - softwarových studií - přichází v okamžiku, kdy se praktické uplatnění IT v naší společnosti stalo všudypřítomné a metafory funkcí IT se rozšířily napříč kulturně společenským diskurzem, současně však absentuje kritická debata o IT, do které by se zapojili vývojáři IT, informatici, stejně jako jejich kreativní uživatelé (umělci, hackeři).
Anotace anglicky
The presentation was dedicated to introduction of new discipline – Software studies – which is presented as a result of the contemporary situation of media, by theoretician named post-media age. The Software studies is seen as a fruitful alternative to the traditional way of new media art history construction, which is based on media-centric narrative which stress oppositions between new and old media, as well as they represents the call for reviving the discussion on historical and wider cultural context of media art production. Within the presentation the special attention was given to the concept of “hackability” with was introduced within Software studies by Mathew Fuller.
Návaznosti
LC544, projekt VaVNázev: Výzkum funkcí techniky při vzniku a provozování múzického díla
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkum funkcí techniky při vzniku a provozování múzického díla
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 09:38