JANÍK, Tomáš, Petr KNECHT, Milan KUBIATKO, Tomáš PAVLAS, Jan SLAVÍK, David SOLNIČKA a Petr VLČEK. Kvalita školy a kurikula: od expertního šetření ke standardu kvality. 1. vyd. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, 2011, 112 s. Výzkumná zpráva 5. ISBN 978-80-86856-80-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kvalita školy a kurikula: od expertního šetření ke standardu kvality
Název česky Kvalita školy a kurikula: od expertního šetření ke standardu kvality
Název anglicky The Quality of School and Curriculum: from Expert Survey towards Standard of Quality
Autoři JANÍK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí), Petr KNECHT (203 Česká republika, domácí), Milan KUBIATKO (703 Slovensko, domácí), Tomáš PAVLAS (203 Česká republika), Jan SLAVÍK (203 Česká republika), David SOLNIČKA (203 Česká republika, domácí) a Petr VLČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, 112 s. Výzkumná zpráva 5, 2011.
Nakladatel Národní ústav pro vzdělávání
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/11:00054867
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-86856-80-3
Klíčová slova česky expertni šetření; gymnazia; kurikulum; reforma kurikula; výzkum; vzdělávací politika
Klíčová slova anglicky expert survey; upper-secondary school; curriculum; reform of curriculum; research; educational policy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Petr Knecht, Ph.D., učo 53924. Změněno: 8. 3. 2013 08:41.
Anotace
Publikace představuje metodologii a výsledky expertního šetření realizovaného mezi 57 řediteli a učiteli na gymnáziích a zaměřeného na problematiku kvality kurikula, kvality školy a revizí a změn kurikula. Na základě výsledků výzkumu lze konstatovat, že obraz současné situace kurikulární reformy není sice ideální, ale nelze také tvrdit, že je zásadně špatný anebo že se nějak podstatně liší od situace v zahraničí. Většina gymnaziálních učitelů pokládá hlavní myšlenky reformy za správné, ale má výhrady anebo ambivalentní postoje ke způsobu jejich zavádění do praxe. Největší obavy nebo odpor směřují k formalizmu a nedostatečné koordinaci jednotlivých složek řízení průběhu reformy. Reálné obavy vyjadřují učitelé zaměření na obory a zvládnutí učiva. Naopak relativně největší spokojenost – byť ne u všech učitelů a byť ne bez výhrad – je spojována s větší otevřeností kurikula a s možností spolupráce napříč obory. Je zřejmé, že reformu podporují zejména ti učitelé nebo školy, kteří již před jejím zaváděním patřili k aktivním a inovativním. Autoři využívají výsledky šetření k formulování úvah o budování modelů standardu kvality, které jsou prezentovány v závěrečné kapitole publikace.
Anotace anglicky
This book presents the methodology and findings of an expert survey, which aimed at documenting the opinions of upper-secondary comprehensive school teachers and headmasters on the quality of school and quality of curriculum in the context of the current curricular reform. The practical outcome of the expert survey is a set of guidelines for the development of standard of quality of school and curriculum.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 13:43