MUSIL, Libor. Constancy of Concepts of Desirable Social Workers’ Actions and Experiencing their Dissimilarity in an Organisation. Czech and Slovak Social Work. Brno: Asociace vzdělavatelů v sociální práci, 2010, roč. 11, č. 5, s. 17-26. ISSN 1213-6204.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Constancy of Concepts of Desirable Social Workers’ Actions and Experiencing their Dissimilarity in an Organisation
Název česky Ustálenost představ o žádoucím jednání a prožívání jejich nestejnorodosti v organizaci
Autoři MUSIL, Libor (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Czech and Slovak Social Work, Brno, Asociace vzdělavatelů v sociální práci, 2010, 1213-6204.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/10:00055925
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky kultura organizace prožívání nestejnorodosti spolupráce sociální práce
Klíčová slova anglicky organisational culture experiencing dissimilarity co-operation social work
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Libor Musil, CSc., učo 568. Změněno: 5. 3. 2012 10:23.
Anotace
The article notes the inappropriateness of a “consensual approach to the culture of an organisation” in a situation where the individualisation of identities makes differentiation of concepts of desirable actions by the personnel of social service organisations an inevitable necessity. It points out that, in this situation, the consensual view, which is accompanied by emphasis on “uniformity” and understanding dissimilarities as “deviations”, leads to a dilemma between conformity and authenticity in social workers, thereby giving rise to stress. As an alternative, the author offers the “perpetual concept of organisational culture”, which rejects the idea that co-operation is based exclusively on consensus and builds on the thought that co-operation presupposes constancy of concepts, which makes it possible to anticipate the actions of people with different concepts of the desirable way to handle clients. From this angle, dissimilarities cease to be “deviations” and may be at the heart of discussions on meaningful responses to the actions of people who have dissimilar concepts of desirable actions.
Anotace česky
Článek konstatuje nepřiměřenost „konsensuálního pojetí kultury organizace“ v situaci, v níž individualizace identit činí diferenciaci představ personálu organizací služeb sociální práce o žádoucím jednání nevyhnutelnou. Upozorňuje, že uplatňování konsensuálního pohledu, které je provázeno důrazem na „jednotnost“ a chápáním rozdílů jako „deviací“, v této situaci podněcuje u sociálních pracovníků dilema mezi konformitou a autentičností, a plodí tak stres. Jako alternativu autor nabízí „perpetuální pojetí kultury organizace“, které odmítá představu, že základem spolupráce je výhradně konsensus, a je založeno na myšlence, že předpokladem spolupráce je ustálenost představ, která umožňuje předvídat jednání lidí s odlišnými představami o žádoucím jednání s klienty. Z této perspektivy přestávají být rozdíly „deviacemi“ a mohou se stát předmětem diskuse o účelných reakcích na jednání lidí, kteří si žádoucí jednání představují odlišně.
Návaznosti
2D06009, projekt VaVNázev: Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb. (Akronym: NPVII23001)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:33