Halogenidy - Test

1) V mořské vodě je průměrný obsah soli (v %):

  • a) 1,0
  • b) 3,5
  • c) 10,0
  • d) 10,5

2) Ve slaných jezerech je průměrný obsah soli (v %):

  • a) 5 - 10
  • b) 10
  • c) 10,5
  • d) 20 - 30

3) V destilované vodě je průměrný obsah soli (v %):

  • a) 0,0
  • b) 0,1
  • c) 0,1 - 0,2
  • d) 1,0

4) Halit krystalizuje v soustavě:

  • a) trojklonné
  • b) jednoklonné
  • c) šesterečné
  • d) krychlové

5) Ve strukturní krystalové mřížce halitu jsou v rozích a středech
    ploch umístěny:

  • a) aniony Cl
  • b) kationy Cl
  • c) aniony Na
  • d) kationy Na

6) Tvrdost soli kuchyňské je (dle Mohsovy stupnice tvrdosti):

  • a) 1
  • b) 2
  • c) 3
  • d) 4

7) Od 13. století se halit stále těží v:

  • a) Brazílii
  • b) Číně
  • c) USA
  • d) Polsku

8) Halogenidy zahrnují soli kyselin:

  • a) HCl, HF, HNO3
  • b) HCl, HF, H2SO4
  • c) HNO3, H2SO4
  • d) HBr, HCl, HF a HI

9) Halit je:

  • a) nerozpustný v tekutinách
  • b) slabě hygroskopický
  • c) silně hygroskopický
  • d) nehygroskopický

10) Typická barva fluoritu je:

  • a) černá
  • b) šedá
  • c) fialová
  • d) modrobílá

Správná řešení

1b, 2d, 3a, 4d, 5a, 6b, 7d, 8d, 9b, 10c
doc. RNDr. Jiří Matyášek, CSc. |
prof. RNDr. Miloš Suk, DrSc. |
Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita |
Vstoupit na úvodní stránku webu |
logo Pedagogické fakulty
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU, 2007
| Stránky střediska na Elportále