Culinaria

RSS

Culinaria je místem se spoustou dobrého jídla a pochoutek. Nahlédněte do mé kuchyně, přečtěte si recepty a třeba i něco zkuste ukuchtit.

Má kuchyně je inspirovaná slunnou Itálií, Jamie Oliverem a časopisem Apetit. Naleznete zde nejen převzaté a odzkoušené recepty, ale i recepty mnou upravené. Nepůjde jen o italskou kuchyni, objeví se zde i jídla česká, francouzská a další, vše doplněné vlastními fotografiemi. Časem přibudou také užitečné tipy a triky pro přípravu chutných jídel.

Bon appétit!

Vlastníci blogu: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Právo číst: kdokoliv v Internetu
Právo komentovat: kdokoliv přihlášený v ISu
16. 10.
2010

Bazalková frittata

  • RSS
Zajímavé | 1 | 1
Mgr. Jitka Daňková (CVT FI MU), učo 173357
Primi piatti
Bazalková frittata – náhled Název: Bazalková frittata
Kategorie: Primi piatti (Lehká jídla)
Inspirace: snaha vykouzlit večeři ze zásob z ledničky
Náročnost: lehké
Počet porcí: 4
Popis: omeleta z vajec a brambor sypaná sýrem

Frittata se báječně hodí na večeři ve dnech, kdy se vám nechce vytáhnout paty z domu na nákup a přitom lednička téměř zeje prázdnotou. Vajíčka, brambory, koření a trocha sýra však většinou doma bývají.

Všechny recepty, které jsou složené jen z pár ingrediencí, na nich doslova stojí. Nejinak je to v tomto případě, hlavní roli ve frittatě hrají vajíčka a ta by měla být nejlépe z domu od babičky, a nebo bio z obchodu či farmy. Stačí rozklepnout bio vajíčko a nejlevnější vajíčko z klecového chovu a uvidíte ten rozdíl. A co teprve rozdíl v chuti. Samozřejmě, pokud omeletu uděláte z bio vajíček, rázem se recept přesune z kategorie levné studentské jídlo do kategorie jídel dražších.

Já bio vajíčka kupuju, protože jsem až moc zhýčkaná těmi domácími od slepiček mojí babičky (které si občas taky dovezu) a ta levná mi v ničem nechutnají. Pokud by vás nepřesvědčila chuť, tak možná se alespoň těm něžným duším zželí ubohých slepiček v klecovém chovu, no více se do celé problematiky s vejcem a slepicí pustil Jamie Oliver ve své TV show Jamie's Fowl Dinners (pokud jej někdy v TV uvidíte, upozorňuju, že pořad není vhodný pro slabší povahy a přecitlivělé jedince :) ).

Saturejka je bylinka oblíbená ve středozemí, dostala se dokonce na seznam afrodiziak. Tomuto receptu dodává šmrnc a frittatu tak odliší od všech jiných omelet, protože je však hodně výrazná, nepřežeňte to s ní. Čerstvé lístky bazalky jsou druhým kořením, které je pro tuto frittatu důležité, bazalky se nebojte dát více, pečením v omeletě se chuť lístků spíše zjemní.

...

Nákupní seznam

  • 5 vajec
  • 3 menší nebo 2 větší brambory
  • čerstvá bazalka
  • oregano, saturejka
  • hrst strouhaného sýra na posypání (nejlépe čedar nebo parmezán)

Postup

Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Čím tenčí budou, tím rychleji se budou dělat, ale hůře se vám s nimi bude na pánvičce pracovat. Čím tlustější plátky budou, tím déle bude trvat, než se opečou. Pokud vám zbyly uvařené brambory, lze použít i ty.

Rozehřejte pánev a na troše oleje opékejte plátky brambor, než budou propečené (zrůžoví jim okraje a budou pěkně vonět). Syrové brambory se mohou dělat až 15 minut, vařené budou hotové mnohem rychleji.

Vajíčka prošlehejte v misce vidličkou, osolte, opepřete a přidejte oregano, saturejku a lístky čerstvé bazalky.

Na opečené brambory rovnoměrně nalijte okořeněná vajíčka a pomalu opékejte na mírném plameni. Omeleta je hotová, jakmile je její povrch pevný. Nedělejte ji moc zprudka, to by byla naspod připečená. Pokud nechce povrch omelety ztuhnout ani po 5 minutách, můžete ji zkusit otočit a "tekutější stranou" opéct zespod. Je ale možné, že se vám omeleta při otáčení roztrhne. Nebo může pomoct zakrytí pokličkou, pokud máte pokličku na pánev.

Jakmile je povrch omelety pevný, vypněte plamen a posypte omeletu strouhaným sýrem a nechte jej, aby se horkem trochu roztavil.

Dobrou chuť.

Galerie

Bazalková fritata
Tak takhle vypadá pevný povrch frittaty už s roztaveným čedarem.

Bazalková fritata
Jedna čtvrtka frittaty na večeři vystačí.

Bazalková fritata
Český zlozvyk je sypat sýrem vše vždy a všude hlava nehlava. Tady však sýr
do receptu patří a dotváří chuť.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Kuskus s borůvkami (2. 10. 2010 11:19) | Pečené papriky » (26. 8. 2011 13:18)

Zatím žádné komentáře.