CVT FI

RSS

Novinky, zajímavosti a změny v provozu počítačů, počítačové sítě, prezentační a další techniky na FI MU. Další informace jsou dostupné v Technických informacích na webu fakulty.

Pro hlášení problémů prosím kontaktujte příslušnou sekci CVT FI.

Informace o aktuálních problémech naleznete na stránce o výpadcích.

Vlastníci blogu: FI:unix@fi, FI:CVT FI
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:unix@fi, FI:CVT FI
Právo číst: kdokoliv v Internetu
Právo komentovat: kdokoliv přihlášený v ISu
12. 12.
2013

Export unixového domovského adresára

  • RSS
Zajímavé | 2 | 2
Mgr. Tomáš Szaniszlo (CVT FI MU), učo 359894
unix
Do technickej dokumentácie sme doplnili návod, ako pripojiť svoj fakultný unixový domovský adresár (HOME) na iný stroj. Zároveň sme upravili predvolené možnosti jeho exportu.

Dokumentácia k sprístupneniu HOME na inom stroji

V prípade, že máte záujem o pripájenie svojho HOME (domovský adresár na strojoch Nymfe, Aisa, Anxur, ...) na svoj alebo iný stroj v sieti FI, pripravili sme stránku, ktorá popisuje niekoľko spôsobov, ako to realizovať. K návodu sa dostanete na stránke technickej dokumentácie, v časti Fakultní síť, cez odkaz Exporty disků v síti FI. Návody popisujú pripájanie protokolmi Samba, NFS, SSHFS a automatizáciu tejto činnosti nástrojom AutoFS.

Pre úplnosť môžeme uviesť, že HOME je štandardne prístupný aj na učebňových strojoch s OS Windows ako disková jednotka J:.

Zmeny v predvolených exportoch

Popri tom sme upravili prednastavené exporty pre HOME. Na zobrazenie a zmeny exportov slúži aplikácia Exporty domovských adresářů vo Fakultnej administratíve.

Z historických bezpečnostných dôvodov bolo treba export HOME protokolom Samba povoľovať pre požadovaný stroj explicitne, napriek autentizácii vyžadovanej pred pripojením. V súčasnosti je však Samba už dostatočne bezpečná, preto sme export Sambou povolili pre všetky stroje v rámci FI. Zároveň sme odstránili všetky explicitné individuálne nastavenia pre Sambu, ktoré touto úpravou stratili význam.

Uvedenú aplikáciu sme tiež sprehľadnili a vylepšili jej nápovedu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Výmena strojov v B130 (26. 11. 2013 09:33) | Nová trafostanice v budově » (18. 12. 2013 10:50)

Zatím žádné komentáře.